‘Ni jedna sila na svijetu ne može uništiti Hamas. Naš narod neće prihvatiti novu višijevsku vladu’

Čelnik Hamasa u Libanonu poručio je u ponedjeljak da će palestinski islamistički pokret ostati u Gazi i da neće prihvatiti “višijevsku vladu” u Pojasu Gaze.

– Poručujem onima koji misle da će Hamas nestati, da će Hamas ostati usidren u savjesti (…) našeg naroda i ni jedna sila na zemlji ga ne može uništiti ili marginalizirati – rekao je na konferenciji za medije čelnik Hamasa u Libanonu Osama Hamdane.

– Naš narod neće dopustiti Sjedinjenim Državama da nametne svoje planove stvaranja administracije koja im odgovara i koja je prikladna za okupaciju, a naš narod neće prihvatiti novu višijevsku vladu – dodao je, referirajući se na francuski kolaboracionistički režim pod nacističkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak u Kongresu da bi palestinske vlasti trebale “u jednom trenutku” ponovno preuzeti kontrolu nad Pojasom Gaze te da bi međunarodni faktor mogao imati ulogu u prijelaznom razdoblju.

– Pojas Gaze sastavni je dio države Palestine – rekao je u nedjelju palestinski predsjednik Mahmud Abas, čiji je pokret Hamas izbacio s vlasti iz Pojasa Gaze 2007.

Posljednji palestinski parlamentarni izbori održani su 2006., a na njima je pobijedio Hamas.

Islamistički pokret nasilno je preuzeo vlast od Palestinske samouprave godinu dana kasnije u Pojasu Gaze.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...