Nika je najveća obožavateljica vatrogasaca: ‘Mama, odnesimo im kekse da me provozaju’

Malena Nika Mikacinić (3) još je prije godinu dana ostala kao ukopana ugledavši prijatelja svojih roditelja koji je vatrogasac. Doša je k njima u vatrogasnoj odori i Nika nije mogla skinuti pogled s njega. A još kada ju je taj striček vatrogasac odveo po prvi puta u postaju i kad je otkrila čega tamo sve ima, Nikinom oduševljenju nije bilo kraja. Od tada, djevojčici sa zagrebačke Folke, vatrogasci su na prvom mjestu. A što je točno fascinira kod njih, teško je reći.

– Još je premala da izrazi sve što je u njezinoj glavici, ali točno se vidi kako je izvan sebe kad su vatrogasci u pitanju – rekla je Nikina mama Maja. Zbog svega, obitelj neprestano posjećuje službenu stranicu zagrebačkih vatrogasaca na kojoj uvijek nađu nešto zanimljivo.

– Nedavno smo, tako, komentirali pjesmicu Maca i vatrogasci koju su objavili na stranici. To je bio pun pogodak jer nakon toga su nas pozvali u goste. Otišli smo u subotu tako k njima, a Nika im je poklonila kutiju keksa na kojima je pisalo ‘Hvala’ i ‘Voli vas Nika’. Bili su u obliku vatrogasnog kamiona. Predali smo ih zapovjedniku – rekla je Maja. Dodala je da je Nika odmah otrčala vatrogascima koji su je srdačno primili i odmah joj predložili da je provozaju u svom kamionu.

– Bila je presretna. Vozili su je pod rotirkama po vježbalištu, a ona je istinski uživala i samo se smijala. Mislim da je i vatrogascima bilo lijepo družiti se s nama i naučiti jedno dijete novim stvarima – otkrila je Maja. Kaže i da Nika od tada samo o tome priča. Cijela rodbina, prijatelji i vrtić, svi znaju da je bila kod vatrogasaca. Uostalom, vatrogasci su Niki za vrijeme posjeta poklonili bojanke koje je ona dio odnijela u vrtić, a dio je zadržala. Tako je i svoje vrtićke prijatelje pokušala naučiti nešto o vatrogascima te dio ljubavi prema njima koju ona osjeća prenijeti i na njih.

Nika je za susret sa svojim herojima došla odjevena u minijaturnu vatrogasnu opremu koju su joj roditelji kupili za maskenbal.

– Sada nosi tu uniformu svakih par dana po kući, ali zato kacigu nikako ne možemo izbjeći. Nju nosi baš svaki dan. Ako odjene haljinu za vrtić, obavezno stavi i vatrogasnu kacigu na glavu pa kaže: ‘Sad sam vatrogasna princeza’ – smije se Maja. Dodaje da su već bili na Danima otvorenih vrata vatrogasaca kada je Nika imala priliku vidjeti svu njihovu opremu i sudjelovati u nekim aktivnostima za djecu poput gašenja improviziranog požara i slično. Trenutno čekaju da im vatrogasci dođu u kvart u sklopu jedne druge akcije kojom educiraju građane.

– Trenutno su u Maksimiru, ali čim dođu negdje blizu nas, odmah ćemo odjuriti – otkrila je majka koja smatra da su se vatrogasci jako modernizirali što se tiče objavljivanja svojih akcija na stranici i edukativnih materijala koje dijele.

– Zbilja je zgodno sve to napravljeno i svatko može naći nešto zanimljivo – hvali ih Maja. Otkrila je da Nika još uvijek razmišlja hoće li kad odraste biti vatrogaskinja jer ima još puno interesa. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...