Nizozemski farmeri izašli na ulice: Gnojivo bavili na zgradu vlade, blokirali prometnice…

Nezadovoljni nizozemski farmeri zapalili su bale sijena duž nizozemske autoceste, a police supermarketa su prazne jer su poljoprivrednici blokirali distribucijske centre, javlja ABCnews.

Prosvjeduju zbog sve većih troškova i vladinih ograničenja na broj stoke i upotrebu gnojiva u pokušaju smanjenja emisije ugljika. Tvrde da vladina politika i rastuća  “agflacije” uništavaju njihove poslove. 

Naime, nizozemska vlada prošli mjesec je objavila planove za program vrijedan 22 milijarde funti za smanjenje emisija dušika za 50% do 2030., kako bi se uskladila s propisima EU-a o onečišćenju nitratima. U nekim područjima može biti potrebno smanjenje emisija za 70% ili više, piše Farmers Weekly.uk.

Kako su predložili, farmeri bi morali drastično smanjiti za 40% količinu emisija dušikovog oksida i amonijaka koje proizvodi njihova stoka, što bi prisililo mnoge farme na smanjenje, a neke na zatvaranje. 

Stoga je tisuće bijesnih nizozemskih farmera svojim je traktorima blokiralo luke, zračne luke i ceste. Bale slame su zapaljene na ulicama, a gnojivo je bačeno na vladine zgrade.

Na društvenim mrežama su se pojavile i video snimke nizozemskih supermarketa u kojima ponestaje hrane. 

Sada su, u znak solidarnosti, njemački, talijanski, španjolski i poljski poljoprivrednici pokrenuli prosvjede, što je brzo preraslo u kampanju diljem EU-a protiv politika protiv “poljoprivrede”.

Poljoprivrednici se boje da bi oni mogli biti sljedeći i da će njihove vlade nastojati nametnuti slične klimatske politike kako bi bile u skladu s pravilima EU-a, za koje kažu da bi ugrozile njihov život i poremetile globalnu opskrbu hranom. 

Njemački poljoprivrednici su se u srijedu pridružili svojim kolegama nizozemskim poljoprivrednicima kako bi blokirali ceste prema gradu Heerenburgu, na nizozemsko-njemačkoj granici. Dok su u Italiji poljoprivrednici održali traktorske prosvjede na cestama u ruralnim područjima i zaprijetili da će svoje prosvjede prenijeti na ulice Rima. 

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje desetke traktora koji se skupljaju na seoskoj cesti, a ispričao ga je jedan farmer koji viče: “Mi nismo robovi, mi smo farmeri! Ne možemo spojiti kraj s krajem!”

U Poljskoj su tisuće poljoprivrednika održale prosvjed u Varšavi, noseći protuvladine transparente i plakate. 

– Dosta je! Nećemo dopustiti da nas pokradu! Mi radnici ne možemo platiti krizu koju su stvorili političari! – vikali su. 

Poljski farmeri kažu da sve veći troškovi proizvodnje, posebice gnojiva, ugrožavaju njihovu egzistenciju. Istodobno, kažu da njihova vlada dopušta uvoz jeftine hrane.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...