Nizozemski premijer Rutte se ispričao Indoneziji: Studija je otkrila kolonijalno nasilje

Nizozemski premijer Mark Rutte ispričao se u četvrtak Indoneziji nakon što je studija otkrila da se nizozemska vojska služila sustavnim nasiljem, uključujući ono protiv civilnog stanovništva, u indonezijskom ratu za neovisnost 1945.-1949.

“Zbog sustavnog i raširenog ekstremnog nasilja s nizozemske strane tih godina i zbog toga što su ranije vlade različito gledale na to pitanje, danas se u ime svoje vlade duboko ispričavam indonezijskom narodu”, rekao je Rutte, prenosi nizozemska televizija NOS.

Političko i vojno vodstvo toleriralo je ratne zločine u tadašnjoj koloniji Nizozemskoj Indoneziji, pokazala je studija koju su provela tri nizozemska instituta, najsveobuhvatnija dosad o toj temi.

Desetljećima je vlada u Haagu tvrdila da se nizozemska vojska općenito ponašala korektno i da je bilo tek sporadičnih napada. To više nije održivo stajalište, zaključili su istraživači.

Oni u studiji govore o širokom rasponu zločina, od mučenja prilikom ispitivanja, ubijanja zarobljenih vojnika i civila bez suđenja do paljenja sela.

Procijenili su da je u ratu poginulo više od 100.000 Indonežana i oko 5000 nizozemskih vojnika.

Indonezija je proglasila neovisnost krajem Drugog svjetskog rata nakon gotovo 350 godina kolonijalne vladavine.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...