Njemačka će osigurati 2,7 milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu, šalju i 30 tenkova

Njemačka će osigurati 2,7 milijardi eura vrijedne vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući 30 tenkova Leopard, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika u subotu.

Andrej Jermak je na komunikacijskoj platformi Telegram rekao da će Berlin također poslati četiri protuzračna sustava Iris-T, 20 borbenih vozila pješaštva Marder, 200 izvidničkih bespilotnih letjelica i velike količine streljiva.

Njemački list Der Spiegel je u subotu objavio da će dosad najveći njemački paket vojne pomoći uključivati i 15 protuzračnih tenkova Gepard te više od 200 oklopnih i logističkih vozila.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane odbio je komentirati.

Ukrajina je od svojih saveznika zatražila oružje dugog dometa, mlazne zrakoplove i streljivo uoči protuofenzive koja se očekuje u narednim tjednima ili mjesecima.

Njemačka je prvotno oklijevala poslati teško naoružanje Ukrajini kako bi joj pomogla suočiti se s ruskom invazijom, bojeći se da bi time mogla doprinijeti eskalaciju sukoba.

No, Berlin je u siječnju pristao poslati svoje tenkove Leopard i rekao da će surađivati sa saveznicima kako bi se poslalo više.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...