Njemačka tvrtka osigurala narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske

Muenchen, Njemačka inženjerska tvrtka Siemens Energy u petak je objavila da je osigurala narudžbu postavljanja kabela za prijenos električne energije između Irske i Francuske.

Siemens Energy izgradit će trafostanice za Celtic Interconnector, ukupne dužine 575 kilometara, na dvije krajnje točke, u Knockrahi na jugu Irske i u La Martyreu na sjeverozapadu Francuske.

Vrijednost projekta, po procjenama inženjerske tvrtke sa sjedištem u Muenchenu, doseže stotine milijuna eura. Izvori u sektoru spominju brojku od gotovo pola milijarde eura.

Projekt bi trebao biti dovršen do 2026. godine, navodi se u priopćenju.

Trafostanice će izmjeničnu struju pretvarati u istosmjernu radi transporta u oba smjera, omogućujući prijenos struje na velikim udaljenostima uz minimalni mogući gubitak.

Omogućit će protok čak 700 megavata struje, što odgovara opskrbi oko 450.000 kućanstava, navodi se u priopćenju.

Nakon dovršetka projekta, Irska će moći, po potrebi, uvoziti struju iz Francuske a na europsko kopno izvoziti višak električne energije proizveden iz obnovljivih izvora.

– Ne možemo si priuštiti rasipanje električne energije dobivene iz obnovljivih izvora- rekao je izvršni direktor Siemensa Tim Holt.

Potrošači će imati koristi od proširenja europske mreže, od otvorenijeg tržišta električne energije, veće energetske sigurnosti i nižih troškova, rekao je.

 

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...