Nove generacije vatrogasaca stižu, ali 13 heroja od kojih se 12 nije vratilo nećemo zaboraviti

Ovu 14. godišnjicu kornatske tragedije obavit ćemo interno bez gostiju, nažalost zbog situacije COVID-19 sudjeluju samo članovi DVD-a Tisno i obitelji stradalih vatrogasaca, objavio je DVD Tisno na svojem Facebooku.

Pogledajte video: Obljetnica tragedije na Kornatima

Ante, Ivica i Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Ante Juričev, Ivan Marinović, Marinko Knežević i Dino Klarić tog 30. kolovoza 2007. zadnji put otišli su na intervenciju s koje se nikad nisu vratili obiteljima. Frano Lučić, jedini preživjeli, nakon jedanaest godina od tragedije, niza operacija i bolova od države mjesečno dobiva 6000 kuna rente i odštetu od 5,5 milijuna kuna.

Nikakav novac mu ne može vratiti zdravlje, prijatelje i kolege. Obitelji poginulih čini se da nikad neće pronaći svoj mir jer nakon niza vještačenja i traženja odgovornosti očito na krivim mjestima i u krivim ljudima nitko za tragediju neće odgovarati. Županijski zapovjednik Dražen Slavica godinama je na sudu dokazivao nevinost te nakon 14 godina je i oslobođen sudskih okova.

Požar na Kornatima izbio je u isto vrijeme kad i požar na Hvaru. Hrvatska je tog dana na raspolaganju imala samo jedan kanader. Vojni helikopter je također bio usmjeren na Hvar, a po stradale vatrogasce stigli su dva sata nakon što je vatra prešla preko njih. Ova tragedija oslikala je sve propuste sustava koje su nečiji sinovi, muževi, braća i unuci platili životima. Od 12 poginulih, pet vatrogasaca bilo je iz Tisnog. Njihov DVD je ove godine bogatiji za 12 novih kolega.

U mjestu koje broji 800 stanovnika ni jedna duša se ne zaboravlja, a posebno njihovi prijatelji koji su spremno riskirali živote spašavajući tuđu imovinu i obitelji. Tisno svaki dan živi s tim gubitkom…

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...