Nove varijante covida-19 mogle bi se uspješnije širiti zrakom

Nove varijante koronavirusa, koji uzrokuje covid-19, mogle bi se sve uspješnije širiti zrakom, sugerira nova studija.

Znanstvenici su otkrili da su pacijenti zaraženi alfa varijantom virusa – dominantnim sojem koji je cirkulirao tijekom provođenja studije – izbacili 43 do 100 puta više virusa u zrak od ljudi zaraženih izvornom verzijom koronavirusa.

Nešto od toga bilo je posljedica činjenice da su pacijenti zaraženi alfom imali povećanu količinu virusa u nosnim brisovima i slini.

No, količina izdahnutog virusa bila je 18 puta veća nego što se moglo objasniti većim virusnim opterećenjem, prema radu objavljenom u časopisu Clinical Infectious Diseases.

Znanstvenici su također otkrili da labavo pritegnute maske za lice koje nose pacijenti s blagim covidom-19 mogu smanjiti količinu virusnih čestica u okolnom zraku za oko 50 posto.

– Znamo da je delta varijanta koja sada cirkulira još zaraznija od varijante alfa. Naše istraživanje pokazuje da varijante postaju sve bolje u putovanju zrakom, pa, osim cijepljenja, moramo osigurati bolju ventilaciju i nositi maske koje su priljubljene uz lice kako bismo spriječili širenje virusa – rekao je koautor rada Don Milton sa Škole javnog zdravlja Sveučilišta Maryland.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...