Novi prosvjed roditelja odgojitelja: ‘Nije normalno tako naglo ukinuti mjeru, preko noći’

U četvrtak se uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine održao prosvjed nekolicine roditelja odgojitelja u organizaciji Udruge Hrvatska mati, dok je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja najavila “nove momente” oko revidiranja te demografske mjere.

Prosvjed se održava uoči rasprave u Gradskoj skupštini o zahtjevu oporbenih zastupnika iz Kluba Stranke rada i solidarnosti da se ukine odluka kojom je drastično smanjena naknada roditeljima odgojiteljima.

Ispred sjedišta Skupštine okupilo se desetak prosvjednika, koji su transparentima uputili poruke zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću – “Tomica, imaš li sinkopu?”, “Možemo!, ne možete uzimati djeci i studentima s invaliditetom!”, glasnim zvižducima i glazbom, ponovili svoje zahtjeve da im se vrate njihova prava.

Predsjednica udruge Hrvatska mati Ljiljana Dragić je, komentirajući mali broj okupljenih osoba, istaknula da će se na prosvjedu izmjenjivati i rotirati više osoba s obzirom na hladnoću, a prosvjedovat će dok god se na sjednici Skupštine ne raspravi točka o ukidanju odluke, koja je prva na dnevnom redu.

“Ne bi se smjelo dirati u stečena prava. To je poruka nesigurnosti svim građanima”, istaknula je Dragić koja je sa sobom ponijela i isprintane papire s javnog savjetovanja na koje je pristiglo skoro tri tisuće komentara.

Bernardić: Nije normalno ukinuti mjeru naglo i sjekirom

Prosvjednicima je došla dati podršku i nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, a na prosvjedu je kratko bio i Davor Bernardić (klub zastupnika Socijaldemokrati).

Na pitanje je li tu da izrazi podršku, rekao je da je prije svega tu jer ide u Sabor, ali je potom oštro kritizirao smanjenje naknade majkama odgajateljicama.

“Činjenica je da se moglo preispitivati valjanost mjere, ali da se ta mjera trebala ukinuti, onako naglo, preko noći, sjekirom, i ostaviti brojne roditelje, prije svega majke, doslovno na prosjačkom štapu, to jednostavno nije normalno, to nije dobro i nije prihvatljivo”, proučio je Bernardić.

Na sjednici Gradske skupštine Zagreba u četvrtak sudjelovat će i predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, čija je predsjednica Ana Marija Berbić Lacko poručila kako oni ne sudjeluju u prosvjedu, već su svoje neslaganje s odlukom izrazili podignutim tužbama.

Najavila je i kako postoje “novi momenti” oko revidiranja mjere, koje će predstaviti Skupštinska oporba.

“Oporba je pripremljena s jakim argumentima, imamo nove momente, grad je nastavio sa svojom pričom i kompenzacijskim mjerama, ali one nisu pripremljene i ne mogu ih pripremiti, jer roditelji odgojitelji nisu sudjelovali u njihovom kreiranju”, rekla je Berbić Lacko.

Upitana zašto ove dvije inicijative ne surađuju oko zajedničkog cilja, istaknula je da ona ne zna koji je program i koji su ciljevi udruge Hrvatska mati, ali da je ujedno teško za očekivati da oko 5 tisuća korisnika demografske mjere ‘roditelj odgojitelj’ bude ujedinjeno u jednu inicijativu.

 

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...