Novi Zeland: Ublažavanje mjera kad se cijepi 90 posto građana

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je u petak da će ta zemlja prekinuti lockdown i stroge mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa tek kada bude potpuno procijepljeno 90 posto stanovništva.

Time će Novi Zeland biti najprocjepljenija zemlja u svijetu. “Na kraju smo pronašli ravnotežu između želje da se brzo ponovno otvorimo, ali tako da ljudi budu i dalje sigurni”, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Do sada je s dvije doze cijepljeno 68 posto Novozelanđana, dok ih je 86 posto primilo jednu dozu. Kada se ostvari cilj od 90 postotne potpune procijepljenosti stanovništva, zemlja će prijeći na novi okvir zaštite od covida 19 koji će osigurati put iz lockdowna i omogućiti ponovno otvaranje tvrtki i događanja, rekla je Ardern.

“Potpuno cijepljene osobe moći će se ponovno sastajati s obitelji i prijateljima, odlaziti u barove i restorane i raditi sve što vole uz veću sigurnost”, dodala je.

Novi Zeland, koji je bio uzor u borbi protiv covida 19, ima poteškoća u suzbijanju širenja vrlo zarazne delta varijante virusa, unatoč tome što je njegov najveći grad Auckland u strogom lockdownu više od dva mjeseca.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...