Od ponoći izvanredno stanje u Ukrajini: Evo što se sve mijenja

Ukrajinski parlament prihvatio je prijedlog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenkij i donio odluku o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji zbog prijetnje ruske invazije. Za odluku je glasovalo čak 335 zastupnika, dok je tek 226 glasova bilo potrebno za uvođenje.

– Ruska agresivna politika prema našoj zemlji bila je i ostaje glavni izazov našoj sigurnosti – rekao je Oleksij Danilov, ukrajinski tajnik Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu.

Izvanredno stanje vrijedi od ponoći i trajat će 30 dana, a vrijede za cijelu Ukraijnu, osim proruskih separističkih regija Donjeck i Lugnask koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio neovisnim republikama.

<<< Sve o sukobu Rusije i Ukrajine pratite uživo na našem LIVE članku

Ukrajinske vlasti u bilo kojem trenutku mogu uvesti policijski sat. Građanima tako mogu provjeravati vozila i osobne dokumente. Vojni rezervisti ne smiju napustiti zemlju.

– To neće radikalno utjecati na svakodnevicu – rekao je Danilov koji je pozvao zastupnike da glasaju za odluku radi očuvanja mira i sprječavanja destabilizacije te državnog udara.

– Kako smatraju obavještajne službe naših partnera, našu zemlju je nemoguće zauzeti bez unutarnje destabilizacije. Potonja je glavno pitanje za Rusiju – rekao je. 

Iako izvanredno stanje ne znači i vojnu upravu, Danilov je istaknuo da bi se vojna uprava mogla uvesti ako dođe do totalne ruske invazije u Ukrajini.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...