Od protuzakonitog lova strada čak 100.000 prepelica godišnjeU povodu početka lovne sezone na prepelice u Hrvatskoj, udruga Biom upozorila je u četvrtak da, iako je korištenje električnih vabilica zabranjeno Zakonom o lovstvu, učestalo dobivaju dojave s terena o korištenju vabilica, od kojih godišnje strada i do 100.000 prepelica. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kakadu ukrao pecivo

– Procjenjuje se da u Hrvatskoj 40.000 do 100.000 jedinki godišnje strada u protuzakonitom lovu uz pomoć električnog vaba – ističe u priopćenju Biom. 

U cilju osvješćivanja javnosti o štetnoj i nezakonitoj praksi korištenja električnih vabilica, koje mogu prouzročiti značajne gubitke u populaciji određenih vrsta, Biom je pokrenuo kampanju putem 44 lokalne radijske postaje u Hrvatskoj kojom poziva građane da ako čuju zvuk vabilica taj slučaj odmah prijave policiji na telefon 112.

Projekt je usmjeren na podizanje razine svijesti javnosti i dionika u svrhu učinkovitije borbe protiv nezakonitog ubijanja i uzimanja divljih ptica iz prirode. Provedba projekta financirana je kroz Program LIFE EU, a sufinancira ga Ured za udruge RH. 

U Biomu kažu da dobar lovac može odstrijeliti do pet prepelica u jednom lovu, ali krivolovac uz upotrebu vabilica može nezakonito odstrijeliti i do 50 jedinki. Naravno, uz to riskira kaznu do tri godine zatvora.

Ističu kako proteklih dana učestalo dobivaju dojave s terena o korištenju vabilica, u gotovo svakoj županiji na brojnim poljoprivrednim zemljištima po cijele noći odjekuje ilegalni elektronski ‘puć-pu-ruć’.

Problem je prisutan diljem Hrvatske, tako da čak i Državno odvjetništvo u godišnjim izvještajima navodi kako je razmjer protuzakonitog lova veći nego što ima prijavljenih slučajeva, odnosno da se zbog nedovoljno razvijene svijesti javnosti takva kaznena djela ne prijavljuju.

UPOZNAJTE DRUGE KULTURE UZ PUTOPISE IZ MOZAMBIKA:Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...