Odluka G7: ‘Talibani će morati sprječavati terorizam, skrbiti za ljudska prava i prava žena’

Talibanska vlada “morat će odgovarati za svoja djela kako bi  sprječavala terorizam i skrbiti se za ljudska prava, napose žena”, priopćio je G7 na virtualnom samitu u utorak, a Italija poziva da se u zajednički pristup prema Afganistanu uključe i članice G20.

Čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva “pozvali su na mir i suzdržanost” i naglasili da Afganistan ne smije “nikada više postati utočište terorizma i ishodište za terorističke napade na druge” zemlje.

– Nastavit ćemo se odlučno i solidarno boriti protiv terorizma gdje god ga ima – stoji u zajedničkom priopćenju G7 po završetku sastanka na kojem su sudjelovali i glavni tajnici NATO-a te Ujedinjenih naroda. 

– Trenutačni je prioritet evakuacija naših sugrađana i Afganistanaca koji su za njih radili – navode u izjavi, ali pozivaju “svaku buduću afganistansku vladu” da “poštuje obveze i međunarodne obveze zaštite od terorizma” te “zaštitu ljudskih prava svih Afganistanaca, a napose žena, djece i manjina”.

G7 još poziva talibane da sastave “inkluzivnu i reprezentativnu vladu”, u kojoj će “biti znatan broj žena i predstavnika manjina”.

Italija: ‘U zajednički pristup Afganistanu uključiti G20’

Italija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, zauzela se na sastanku G7 koji okuplja najbogatije zemlje svijeta, da se u zajedničku politiku prema Afganistanu uključe i članice G20, skupine najjačih gospodarstava svijeta.

– G20 može pomoći G7 u uključenju drugih zemalja koje su važne jer imaju mogućnost kontrole nad onim što se događa u Afganistanu: a to su Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Turska i Indija – rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

Kao sadašnja predsjedateljica G20 Italija želi u rujnu biti domaćin posebnog samita o Afganistanu, no za to još treba potporu Sjedinjenih Država.

Draghi je rekao da je presudno za međunarodne organizacije da zadrže pristup Afganistanu i nakon 31. kolovoza kada istječe dogovoreni rok za povlačenje američkih vojnika.

U pogledu imigracije rekao je da još nema koordiniranog ili zajedničkog pristupa na europskoj ili međunarodnoj razini.

– Moramo učiniti goleme napore u tom smjeru – rekao je Draghi i naglasio da je takav  pristup “presudan za u borbi protiv terorizma”.

Rok do 31. kolovoza “neće biti dostatan” za evakuaciju “svih onih koje želimo izvući iz Afganistana”, rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas.

U tom kontekstu “Italija je preuzela inicijativu koordinacije u okviru G20”, rekao je šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio.

– Afganistan će biti na dnevnom redu razgovora u petak kada se sastanem s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom – rekao je.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...