Održivo darivanje – odlične ideje za jedinstveni poklon


Ovdje možete pronaći savršen ekološki poklon za prijatelje i obitelj. Od starinskih kolekcionarskih predmeta do rukotvorina po principu ‘uradi sam’, donosimo najbolje ideje za darove kako bismo ovogodišnju blagdansku sezonu učinili najodrživijom do sada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dok uživamo u nadolazećem veselju, teško se ne upustiti u ludnicu kupnje darova, a sve te stvari koje s ljubavlju dajemo i primamo dolaze s ‘ekološkom cijenom’. Ako sanjate o zelenoj blagdanskoj sezoni, pogledajte savjete za održivije darivanje prije nego što krenete u ovogodišnji šoping.

Foto: Dreamstime

1. Nešto staro neka postane nešto novo

Dajte rabljenom predmetu potpuno novi život. Biranje ovakvih darova zadovoljstvo je samo po sebi, jer imate priliku prekapati po blagu koje ima priču za ispričati. Možda ćete pronaći jedinstveni dodatak nečijem interijeru – glazba, antikne šalice za čaj i tanjuriće ili igračke iz djetinjstva – ili savršeni odjevni predmet iz davnih vremena. A možda čak i nećete morati otići do trgovine rabljene robe ili tržnice jer se tko zna što krije u vašem vlastitom ormariću ili polici s knjigama, a što biste mogli darovati u novi dom pun ljubavi.

2. Razmišljajte ‘zeleno’

Održiviji blagdani ne znače potpuni prekid blagdanske kupovine. To znači samo osigurati da kada kupujete nešto, odaberete reciklirane proizvode, predmete koji su proizvedeni na održiv način, darove koji su napravljeni i kupljeni lokalno ili su ekološki prihvatljivi.

Foto: Dreamstime

3. Neka bude nezaboravno

Kada uzbuđenje zbog sjajne nove igračke ili naprave izblijedi, sjećanje na veliko iskustvo neće – i to je ono što čini dar tako neprocjenjivim. Možete darovati sve, od dana u toplicama do degustacija vina i raftinga, bilo izravno od organizatora ili s poklon karticama koje primatelju omogućuju da odabere nešto za sebe. 

4. Darovi koji se ‘nastavljaju’

Mogli biste dati nešto što će nekog iznova oduševljavati kako godina bude odmicala – pretplate i članstva. ‘Knjiški moljci’ vole graditi svoju biblioteku novim knjigama, a neki će ostati kod kuće i čekati najnoviju isporuku specijaliziranog časopisa – u digitalnim izdanjima. Također možete pokrenuti i hobi tako da nekome nabavite ‘početni komplet’ ili ga upišete na neke online tečajeve. Članstva u zoološkom vrtu, muzeju ili klubu također su odličan poklon – potrebna je samo ‘ulaznica’ za početak novogodišnje odluke.

Foto: Dreamstime

5. Napravljen da traje

Izaberite proizvode koji su napravljeni da traju. Odaberite materijale kao što je nehrđajući čelik umjesto plastike ili robne marke koje nude jamstva s doživotnom politikom besplatnog popravka. Ostali kreativni ‘izdržljivi’ pokloni uključuju i predmete za višekratnu upotrebu umjesto onih jednokratnih – metalne slamke, čajnik i neki otmjeni čaj u listićima te predmeti koji se mogu nadograditi ili zamijeniti kada se istroše.

6. Manje je bolje

Ne morate dati dar svima s kojima ste u interakciji ovih praznika. Ali ako ipak osjećate potrebu pokloniti nešto dalekom rođaku ili susjedu s kojim se povremeno pozdravljate, pokušajte nešto napraviti ili donirati. Također, umjesto da kupujete darove za cijelu obitelj i obrnuto, zašto ne biste se dogovorili da svatko da i primi samo jedan uistinu poseban dar. Svi osjećamo pritisak da kupujemo darove za sve i svašta, ali jednostavnost je mnogo održivija.

Foto: Dreamstime

7. Uzvraćanje

Kada govorimo o vraćanju, govorimo o kupnji od tvrtke koja prihode donira vrijednim ciljevima kao što su okoliš, životinje, mentalno zdravlje, skloništa za one kojima je potrebno. Također možete ‘posaditi’ drvce odabirom robne marke koja sadi jedno stablo uz svaku narudžbu. Ovakvo je darivanje dvostruko ljepše. I naravno, možete donirati izravno za svrhu koja podržava upravo ono do čega je vašim primateljima poklona stalo, umjesto da ih obasipate fizičkim darovima.

8. Digitalizirajte se

Još jedna nefizička opcija je digitalni put. Ako niste fan davanja digitalne darovne kartice, vrijeme je da to postanete. Nema ništa loše u tome da nekome kupite vaučer koji može iskoristiti za kupnju po vlastitoj želji. Ovo će uštedjeti neželjene povrate, stvari bačene u smeće i pokazuje da ste više razmišljali o tome što bi oni željeli dobiti nego o tome što biste im vi htjeli dati. Osim darovnih kartica, možete kupiti kredit za igranje igara, filmove ili usluge streaminga videa ili glazbe ili audioknjige. 

Foto: Dreamstime

9. Oslobodite svog unutarnjeg kreatora

Dar koji sami napravite bogatiji je za dodatni sloj ljubavi jer pokazuje da ste uložili vrijeme i pažnju u darivanje. Možete ubaciti nekoliko staklenki otmjenog džema u kolica za kupnju, ali koliko će slađeg okusa biti kada primatelj zna da je pažljivo napravljen samo za njega. Ili kada ugledaju domaće kolačiće koje su dobili s personaliziranom karticom s receptom i malim priborom za buduću upotrebu. Smislite darove za opuštanje sa sapunima, soli za kupanje ili pilingom za tijelo ili izradite nešto iz prirode poput svijeća od školjki…

Alternativno, povedite voljenu osobu na putovanje stazom sjećanja s prilagođenom knjigom punom fotografija, rukom pisanih priča, fizičkih uspomena ili kutijom s ‘vremenskim strojem’ s igračkama iz njihova djetinjstva. 

Foto: Dreamstime

10. I to je omot

Velik dio sezonskog otpada je dopunski otpad. Sve se to može lako izbjeći. Učinite to kao Japanci i zamotajte darove u tkaninu, vintage marame za glavu koje su odličan dodatni dar, a možete i nenošenu odjeću razrezati, ili kao alternativu, ponovno upotrijebite stranice časopisa, karte, ovogodišnji kalendar ili listove starih novina, donosi 5 Media.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...