Oglasio se Hranj: ‘Postupao sam po zapovijedima. Nisam ni ponudio ni podnio ostavku’

Ured Predsjednika Republike Hrvatske zaprimio je danas izjavu načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja.

Njegovu objavu objavljujemo u cijelosti: 

“Prilikom svečanosti prisege postupao sam po zapovijedima koje su u skladu sa zakonskim propisima i naredbom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, a čiji sastavni dio je bio i program svečanosti. Ministra obrane upoznao sam s navedenim programom. Netočna je tvrdnja da sam njemu ili bilo kome drugome zabranio obraćanje. Nikada nisam odbio provesti bilo koju odluku ministra obrane niti sam bilo kojim postupkom prekršio zakon. Moja današnja zapovijed za provedbu svečane prisege temelji se na naredbi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH.

Netočno je da sam ponudio ili podnio ostavku na svoju dužnost. Ministar obrane je prije svečanosti vojne prisege od mene zatražio da podnesem ostavku. Vojnici nemaju pravo na ostavku. Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika. Nadležnosti i postupak imenovanja i razrješenja načelnika Glavnog stožera OS RH propisani su Zakonom o obrani“, stoji u izjavi načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja.

Podsjetimo, MORH je priopćio kako su predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj prekršili Zakon o obrani kada su ministru obrane Mariju Banožiću zabranili da se obrati na na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi, zbog čega je zatražena Hranjeva ostavka. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...