Oko 2000 zagrebačkih vozača Ubera ide u štrajk: ‘Ugasit ćemo aplikaciju, mi nismo roboti!’

Oko 2000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s mobilne aplikacije, potvrdila je to Večernjem listu Iva Filipović, tajnica Sindikata radnika digitalnih platformi (SRDP). 

Razlog štrajka je kašnjenje isplata naknade vozačima što se događa sve češće. 

– Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen proteklog tjedna. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije sjeo na račun u utorak pa smo očekivali da će to biti u petak pošto je takva praska bila prethodnih nekoliko puta kad bi se kasnilo s isplatama. Ovo se počelo događati sve češće. Mi trebamo prehraniti svoje obitelji, agregatori i Uberovi partneri svojim zaposlenicima ne mogu isplatiti plaće. Dakle, to je lančana reakcija koja za sobom povlači niz negativnih posljedica. Vozači su godinama naviknuti na tjedne isplate i tako prilagođavaju svoj život i rad koji je mukotrpan i rizičan – objasnila je Filipović. 

Dodaje kako će se štrajk održati u ponedjeljak bez obzira na to hoće li vozačima biti novac isplaćen tog dana. 

– Vrlo je važno da pošaljemo poruku. To želimo. Za sada znamo samo da je sjedište Ubera u Hrvatskoj u Radničkoj ulici u Zagrebu. Na širem zagrebačkom području aktivno je više od 2000 vozača. Velika većina njih izgasit će aplikaciju, a organiziran je i dolazak u Radničku ulicu iz koje nećemo izaći dok iz upravne zgrade na razgovor s nama ne izađe nadležan čovjek. Želimo znati što se događa, želimo human pristup. Mi nismo roboti – rekla je Filipović i dodala kako će u nedjelju biti poznat točan broj vozača izvan Zagreba koji će se pridružiti štrajku. 

Iz Ubera su za Večernji rekli kako su njihovi vozači partneri upoznati sa situacijom kašnjenja uplata zbog greške u sustavu lokalne banke. 

– Još jednom se ispričavamo zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljka. Potpuno smo predani našoj zajednici vozača i radimo na tome da ovu situaciju riješimo u najkraćem mogućem roku – poručili su. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...