Olaf Scholz: ‘Njemačka će podržavati Ukrajinu koliko god dugo to bude potrebno’

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je tijekom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u nedjelju u Berlinu daljnju pomoć Njemačke Ukrajini.

„Mi ćemo vas toliko dugo podržavati koliko god to bude potrebno“, rekao je Scholz nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom.

Scholz je rekao kako će Njemačka Ukrajinu i dalje pomagati na humanitarnom, političkom i financijskom planu te da će dalje pomagati oružjem.

President Volodymyr Zelenskyy. Visiting Germany on May 14th, 2023.

Foto: Presidential Office of Ukraine/D

„Naša podrška neće popustiti. Njemačka solidarnost s Ukrajinom je jaka i trajna“, rekao je njemački kancelar.

Ona je ukazao i na novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 2,7 milijarde eura, što je njemačka vlada potvrdila u subotu.

Scholz je ponovno osudio rusku invaziju na Ukrajinu te je iskazao zadivljenost „junačkim otporom“ kojeg Ukrajinci pružaju ruskom agresoru.

Zelenski, koji se prije toga susreo i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, zahvalio se na njemačkoj podršci.

Ukrainian President Selenskyj in Germany

Foto: Christoph Soeder/DPA

„Novi paket vojne pomoći predstavlja vrlo važnu i snažnu podršku. Ukrajinski narod će biti uvijek zaslužan za podršku Njemačke“, rekao je Zelenskij na zajedničkoj konferenciji za medije u kancelarskom uredu.

On je objasnio kako Ukrajina trenutno radi na tome da povrati okupirana područja i objasnio je kako ukrajinska vojska ne napada ciljeve na ruskom teritoriju.

„Mi nemamo ni vremena ni snage a ni oružja za tako nešto. Naš je cilj vraćanje nepravedno okupiranih područja“, rekao je Zelenski.

Njemačka suzdržana oko isporuke zrakoplova

Ukrajinski predsjednik je apelirao na Njemačku da doprinese stvaranju „koalicije za isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini“.

Scholz je reagirao suzdržano ukazujući na to da će se Njemačka usredotočiti na „do sada isporučene sustave naoružanja“.

Zelenskij je istodobno naglasio da je Ukrajina spremna na mirovne pregovore koji se moraju temeljiti na ukrajinskim pozicijama i mirovnom planu, što znači potpuno povlačenje ruskih snaga.

„Radi se o ratu koji se odvija na našem teritoriju“, rekao je Zelenski.

Scholz je najavio kako poslijepodne zajedno s ukrajinskim predsjednikom putuje u Aachen gdje će ukrajinskom predsjedniku biti uručena Nagrada Karla Velikog koja se dodjeljuje osobama koje su „posebice doprinijele procesu europskog jedinstva“.

Program posjeta ukrajinskog predsjednika do posljednjeg trenutka se držao u tajnosti. Zelenskij je noćas zrakoplovom njemačke vlade i uz pratnju njemačkih vojnih zrakoplova iz Italije doputovao u Berlin.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...