Optužno vijeće nije prihvatilo zahtjev šogora Lovre Kuščevića, tražio je izuzeće nekih dokaza

Sudsko optužno vijeće odbilo je zahtjev Ivice Žuvića, šogora Lovre Kuščevića koji je u četvrtak na Županijskom sudu u Splitu tražio izuzeće nezakonitih dokaza.

Riječ je o Uskokovoj optužnici u kojoj je nekadašnji HDZ-ov ministar prvooptuženi, dok je Žuvić trećeoptuženi. Osim njih dvojice, optuženi su i Kuščevićeva supruga Zorana, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović te poduzetnik Ante Marinović.

Tereti ih se zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, primanja, davanja i pomaganja u primanju mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanja dokazivanja.

Nakon ove odluke optužnog vijeća počinje teći rok za žalbe, koje su očekivane.

Ako ih bude, spis ide na Visoki kazneni sud. Tek po pravomoćnom rješenju Uskokova optužnica vraća se na potvrđivanje pred optužno vijeće na Županijskog suda u Splitu.

Riječ je o aferama koje su tijekom 2019. godine tjednima punile medijske stupce zbog čega je Kuščević dao ostavku na mjesto ministra u Vladi Andreja Plenkovića.

No, sve ono za što Uskok tereti Kuščevića nije vezano za njegovu ministarsku poziciju već za njega kao načelnika Općine Nerežišća na Braču.

Kuščević je, kako se tereti, inicirao promjenu prostornog plana kako bi pribavio imovinsku korist, odnosno da je prenamjenom poljoprivrednog zemljišta u građevinsko pribavio materijalnu korist od najmanje 2.289.045,80 kuna.

Tereti ga se i da je šogoru omogućio kupnju POS-ova stana iako je znao da na to nema pravo te da je manipulacijom stečajem vlastite tvrtke “izvukao” imovinsku korist od 1.290.773,86 kuna i oštetio državni proračun za najmanje 420.093,14 kuna.

Uskok tereti Kuščevića da je 2020. godine u Nerežišćima pokušao utjecati na svjedoka nudeći mu da će mu se odužiti, no svjedok nije pristao.

Kuščević je u četvrtak poručio da će dokazati svoju nevinost i da nije nimalo zabrinut.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...