Osnivačica Theranosa osuđena je na gotovo 12 godina zatvora: Obećavala lažne krvne pretrage

Elizabeth Holmes, osramoćena bivša tehnološka direktorica Silicijske doline, osuđena je na 11,25 godina zatvora zbog prijevare, piše BBC. Njezina tvrtka Theranos nekoć je bila procijenjena na 9 milijardi dolara, ali se ispostavilo kako je lažno tvrdila da tehnologija tvrtke može dijagnosticirati bolest sa samo nekoliko kapi krvi. U siječnju je proglašena krivom za obmanjivanje investitora i laganje o tehnologiji nakon tromjesečnog suđenja.

Nazivali su je velikom inovatoricom, genijalkom i ženskim Steveom Jobsom, a Forbes ju je 2014. smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih. Njen imetak tada je procijenjen na čak 4,7 milijardi dolara. Elizabeth Holmes bila je najbogatija “self-made” žena na svijetu. Sada se pokazalo da je bila velika prevarantica. Danas vrijedi nula dolara.

Očekuje se da će se Holmes žaliti na kaznu, koja je izrečena u petak na sudu u Kaliforniji. Presuda 38-godišnjakinji naširoko se smatra testom koliko ozbiljno pravosudni sustav shvaća korporativne prijevare u tehnološkom sektoru. Nekada slavljen kao “sljedeći Steve Jobs”, Holmes je svojedobno bila najmlađa milijarderka na svijetu koja je sama stekla svoje bogatstvo.

Pokrenula je Theranos nakon što je napustila Sveučilište Stanford s 19 godina, a vrijednost mu je naglo porasla nakon što je tvrtka tvrdila da bi mogao donijeti revoluciju u dijagnosticiranju bolesti. Tehnologija koju je Holmes reklamirala međutim nije uopće funkcionirala te je pod pritiskom tužbi tvrtka raspuštena do 2018. godine.

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Osnivačica Theranosa osuđena je na gotovo 12 godina zatvora: Obećavala lažne krvne pretrage

Vaša iskustva i mišljenje ...