Ostaje i dalje veliki jaz između Ukrajine i Rusije u pregovorima

Dodali su kako se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin nije spreman za kompromis.

Iako su obje strane istaknule da je postignut ograničen napredak u pregovorima ovoga tjedna Putin je pokazao malo znakova popuštanja u svom govoru u kojem je optužio “izdajnike i šljam” u svojoj zemlji koji pomažu Zapadu te je poručio da će ih ruski narod ispljunuti poput komaraca.

“Obje strane shvaćaju (pregovore) ozbiljno, ali postoji vrlo, vrlo velik jaz u stavovima”, rekao je anonimno jedan zapadni dužnosnik za Reuters.

“Onima koji su jučer vidjeli predsjednika Putina kako se obraća naciji bilo bi oprošteno što misle da Rusija nije raspoložena za kompromis”, rekao je drugi dužnosnik.

Ukrajinski pregovarač je rekao da je “model” pravno obvezujućih sigurnosnih jamstava Ukrajini “na pregovaračkom stolu”.

To bi podrazumijevalo grupu saveznika koja bi morala zaštititi Ukrajinu u slučaju ruskog napada.

Zapadni dužnosnik rekao je da su detalji o tome tko će biti sigurnosni jamac predmet razgovora s međunarodnim partnerima, ali je važno uspostaviti uvjete.

Na pitanje o ulozi Kine u sukobu i njezinoj spremnosti da isporuči oružje Rusiji, zapadni dužnosnici rekli su kako vjeruju da Kina još formira svoj odgovor.

“Njihovo vodstvo željelo bi podržavati Rusiju, ali je sve svjesnije: a) koliko ovo (invazija) trenutno loše ide i b) mogućeg reputacijskog udarca povezanog s ruskim taborom”, rekao je jedan dužnosnik.

“To je složena slika i nikako nije statična”, dodao je.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...