Ovo je recept za juhu koju ni gradonačelnik ni Selak Raspudić ne znaju skuhati


Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika/icu Zagreba obilježila su brojna prepucavanja, a najveće kontroverze uspjelo je izazvati pitanje o juhi. Ni gradonačelnik Tomislav Tomašević, a ni njegova protukandidatkinja Marija Selak Raspudić nisu znali dati konkretan odgovor na pitanje, što je to ajngemahtec, što je izazvalo zgražanje brojnih građana.

POGLEDAJTE VIDEO:

juha


00:15

juha


|
Video: 24sata/pixsell

Riječ je o gustoj pilećoj juhi s povrćem i domaćim noklicama, a pripremale su je brojne bake diljem hrvatske. Često su je zvali i jednostavno ‘juha s graškom’, jer je upravo po grašku bila karakteristična. Ukoliko ste se zaželjeli ove juhe, isprobajte ovaj starinski recept. 

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Sastojci:

  • 400–500 g pilećeg mesa (bijelog ili dijelovi s kostima poput batka)
  • 2 mrkve
  • 1 peršin (korijen i/ili list)
  • 1 manji komad celera (korijen)
  • 1 manja glavica luka
  • 1 šalica graška (svježeg ili smrznutog)
  • 1 lovorov list
  • Sol, papar, začinska mješavina za povrće (po želji)
  • Maslac ili ulje (za pirjanje)
  • Voda ili temeljac (oko 1.5 litra)

Priprema:

Meso najprije operite, zatim ga narežite na sitnije komade. Mrkvu, celer i peršin ogulite i isijecite na ploške ili kockice, ovisno o želji. Luk nasjeckajte što sitnije. U većem loncu zagrijte malo ulja ili komadić maslaca, pa na to stavite luk da se kratko prži dok ne omekša. Nakon toga ubacite narezano korjenasto povrće i pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte meso i nastavite pirjati dok ne izgubi sirovu boju. Potom ulijte vodu ili temeljac, dodajte lovorov list, posolite, popaprite i po potrebi dodajte malo začinske mješavine od povrća. Juha se kuha na blagoj vatri otprilike pola sata. Na kraju dodajte grašak i pustite da se sve kuha još desetak minuta, dok sastojci ne postanu mekani.

Sastojci za noklice:

  • 1 jaje
  • 2–3 žlice griza
  • Malo soli
  • 1 žličica ulja

Priprema noklica:

Jaje razmutite pa mu dodajte malo soli, nekoliko kapi ulja i griz. Smjesa treba biti čvrsta, ali ne pretvrda. Ostavite je da miruje oko 5 minuta. Zatim, pomoću dvije male žličice, oblikujte noklice i pažljivo ih stavljajte u juhu. Kuhajte ih 5 do 7 minuta, dok ne omekšaju. Na kraju kušajte juhu i po potrebi dodajte još začina te pospite svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite dok je još toplo – uz domaći kruh ili jednostavno samostalno, na žlicu.
 





Source link