Pavao Vujnovac je vlasnik čak 94 posto Fortenove, bivšeg Agrokora. Evo koliko je platio…

Najveći hrvatski poduzetnik Pavao Vujnovac postao je na kraju vlasnik skoro 94 posto Fortenove, tvrtke u čijem su sastavu Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, PIK Vrbovec, Belje, Jamnica i brojne druge tvrtke! Nakon što je prije više od šest mjeseci prihvaćena njegova ponuda, te je sve prošlo pravno kompliciranu proceduru, iz Fortenove su danas objavili da je vlasničko preslagivanje završeno i da je Vujnovčeva tvrtka Open Pass najveći novi dioničar. Nešto više od šest posto drže mali dioničari koji su odlučili ostati u tvrtki, ali je jasno da je većina odlučila prodati svoje udjele. Grupa ima preko 45.000 zaposlenih. 

Time su, skoro pet godina od nagodbe o bivšem Agrokoru, iz vlasničke strukture izbačene sankcionirane ruske banke, odnosno šeik Saif Alketbi koji tvrdi da je on preuzeo udjele od 43 posto od ruskog Sberbanka. I njima je novac isplaćen na posebni račun kojim ne mogu raspolagati dok traju sankcije, ali iz objave Fortenove je vidljivo da su dobili manji iznos nego što je Alketbi tvrdio da je platio Sberbanci za 43 posto vlasništva.

Open pass i 80 dioničara su preuzeli Fortenovu za 500 milijuna eura, ali nisu sve dali u novcu jer je dio prijenos vlasništva dionica. Primjerice, Open Pass je dosad imao 27 posto suvlasništva. Još 160 milijuna dodatnih eura su se obvezali isplatiti ako kompanija bude poslovala uspješno i uspješno refinancira nepovoljni kredit, te ako bude izašla na burzu. S ovom transakcijom će biti napokon isplaćen i preostali dug od 86 milijuna eura hrvatskim dobavljačima, a koji je preostao još od krize u Agrokoru prije sedam godina.
Još 33,5 milijuna eura ostaje u nizozemskoj tvrtki zbog brojnih sporova koje Fortenova ima sa sankcioniranim bivšim suvlasnicima, ali bi dio tog novca mogao biti isplaćen dioničarima ako Sberbank potpiše postignuti dogovor o prethodnom zajmu.  Na kraju će svima koji će biti isplaćeni, sjesti 225,5 milijuna eura.  Od toga će se  najveći dio u iznosu od 165 milijuna eura, koji se sastoji od 159 milijuna eura koji idu društvu SBK Art koje drži 43 posto šeikovih dionica kupljenih od Sberbanke i 6 milijuna eura za dionice koje Sberbank ima na posebnom računu. 

Kada se sve zbroji i oduzme, Vujnovčev Open pass je ukupno, u gotovini i dionicama, platio 468,8 milijuna eura. Od toga 331 milijun eura u gotovini, a 137 milijuna eura u postojećim dionicama koje je imao kao suvlasnik 27 posto, odnosno prijebojem. 

Fortenova nakon propasti Agrokora i nagodbe je složeno vlasnički organizirana u Nizozemskoj, pa je možda zato priopćenje teže razumljivo onima koji je ne poznaju. Ali ga donosimo u cijelosti sa svim detaljima: 

Fortenova grupa d.d., najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvaća poznate kompanije jugoistočne Europe kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je nizozemska kompanija koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture. Transformacija je postignuta zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo. 

Slijedom toga, Fortenova grupa od danas više nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Po dovršenju, koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo steći udio u društvu Iter BidCo B.V., pod istim uvjetima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče. 

Detalji transakcije
Cilj je ove transakcije, koja je pokrenuta u studenome 2023., spriječiti daljnje poteškoće u financiranju i operativnom poslovanju te izbjeći znatno povećane troškove financiranja i usklađenosti poslovanja koji su posljedica prisutnosti sankcioniranih dioničara u Fortenova grupi.  Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 milijuna eura.  

Od te je ukupne naknade iznos od 500 milijuna eura bio bezuvjetan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 milijuna eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene financijske ciljeve, prvenstveno održivo refinanciranje tijekom 2024. pod poboljšanim uvjetima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i. Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili uvrštenja imovine društva na burzu. 

Podsjetimo da je u rujnu 2023. godine Fortenova grupa potpisala ugovor o izdanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinanciran do kraja studenoga 2024. godine, a sadašnji vjerovnici – fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u – i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike. 

Pojedinosti plaćanja 
Na dan 9. srpnja 2024., nakon što su svi mjerodavni odgodni uvjeti i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primjene, kvalificirani dioničari Fortenova grupe koji su odlučili prenijeti svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cijelosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V. Ukupna kupoprodajna cijena od 500 milijuna eura uključuje 86 milijuna eura za potpunu isplatu takozvanog ‘graničnog duga’ dobavljačima bivšeg Agrokora, čime se osigurava da su financijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora sada u cijelosti podmirena. Pored toga, 33,5 milijuna eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi financiranja potencijalnih obveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu dioničarima, između ostaloga se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionirani imatelji depozitarnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik ove kompanije, te iz činjenice da Sberbank odbija obaviti potrebne formalnosti kako bi se provelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanci izdao TopCo. Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 milijuna eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno poduzmu odgovarajuće korake. 

Od 500 milijuna eura primljenih po zaključenju, ukupni primitci od prodaje u iznosu od 380,5 milijuna eura raspodijelit će se dioničarima, pri čemu iznos od 154,9 milijuna eura predstavlja prijenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 milijun eura raspodijelit će se u novcu onim dioničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi. Od toga će se  najveći dio u iznosu od 165 milijuna eura, koji se sastoji od 159 milijuna eura koji idu društvu SBK Art i 6 milijuna eura za depozitarne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držati za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankcijska regulativa Europske unije, SAD-a i UK-a. 

Fokus na budućnost
Ovom prilikom Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je: – “Fortenova grupa izražava zahvalnost svim dionicima koji su pokazali strpljenje i podršku tijekom ove složene transakcije. Njezino zaključenje obilježava novo poglavlje za Grupu, koje obećava stabilniju i uspješniju budućnost. S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinanciranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti. Grupa je spremna unaprijediti svoje svakodnevno poslovanje, oslobođena tereta kompleksnosti povezanih s prethodnim sankcioniranim dioničarima”Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...