Pavić Šimetin: ‘Treću dozu ne trebaju primiti svi, morali bi imati razlog za dodatno cjepivo’

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku Nove TV te dala odgovore o booster dozi za covid-19 te tko bi s trebao cijepiti.

Pavić je rekla kako treću dozu ne treba primiti zdrava osoba starija od 18 godina koja nema kroničnih bolesti, a cijepljena je s dvije doze.

– Imunološki odgovor dovoljno je dobar da im treba dodatno cjepivo – rekla je.

– Ukoliko netko želi primiti cjepivo, rekla je kako bi ipak trebao postojati razlog za to – dodala je Pavić.

To su, prema njezinim riječima, zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije i nemoćne i osobe koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama.

Ispitivanje razine antitijela u krvi pri odlučivanju o docjepljivanju nije potrebno.

– To ne treba raditi, nije dobar pokazatelj”, To ima smisla u istraživanjima, kada je u pitanju veća grupacija ljudi, a ne pojedinci – otkrila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Većina novozaraženih nije cijepljena

– Od početka znamo da se i osobe koje su cijepljene mogu zaraziti i mogu širiti virus, no ono što se jako dobro zna jest i da su izgledi za to čak osam ili više puta manji nego ako osoba nije cijepljena. Također, po nekim istraživanjima vrlo su mali izgledi da osoba koja je cijepljena do kraja, i koja se razboljela, da tu bolest prenosi na druge osobe – rekla je Pavić Šimetin.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...