Pet godina zatvora za vozača koji je pijan vozio u Garešnici: U nesreći je poginuo suvozač

Županijski sud u Bjelovaru Hašpergera je proglasio krivim i osudio na četiri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je život izgubio suvozač S. M. 

Hašperger je 26. ožujka 2017. godine oko 04,45 sati vozio u Garešnici, ulicom Matije Gupca pijan i gotovo dvostruko brže od dopuštene brzine. Uslijed alkoholiziranosti od najmanje 2,61 promila, te brzinom od 113 km/h, umjesto dozvoljenih 60 kilometara, izgubio je nadzor nad vozilom. Prešao je na suprotnu stranu ceste i sletio izvan kolnika. Udario je u ukrasno drvo i desnom (suvozačevom) stranom vozila udario u betonski stup HEP-a.

Uslijed siline udarca iz vozila je ispao S. M. koji je preminuo na mjestu.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu ŽDO, i povisio je kaznu za godinu dana koja je postala pravomoćna i izvršna. Kako je kazna pet godina, tako će osuđeni Hašperger morati odmah u zatvor.

Vrhovni sud je odbio žalbu sada pravomoćno osuđenog Hašpergera koju je temeljio na povrijeđenom pravu na pravično suđenje,  odnosno da je stavljen bitno nepovoljniji položaj.

U žalbi je, između ostalog, naveo kako on nije vozio automobil već poginuli S. M. No, tu činjenicu je razjasnio i prvostupanjski sud jer je svjedok koji je naišao par minuta nakon nesreće vidio Hašpergera, koji je daleko nižeg rasta od poginulog, da sjeda na mjesto suvozača.

Vještak medicinske struke je utvrdio da su ozljede suvozača upravo onakve kakve može zadobiti osoba koja je sjedila da desnom prednjem sjedalu u trenutku dok je tom stranom vozilo udarilo u stup. Vrhovni sud je u izreci presude naveo da su obrazloženja vještaka koji su naveli da je upravo vozio Hašperger logična i uvjerljiva, te da ne mogu dovesti u sumnju tko je upravljao vozilom.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...