‘Plan mi je poboljšati efikasnost rada Ustavnog suda i raditi da povjerenje u sud bude veće’

Plan mi je prvenstveno poboljšati efikasnost rada Ustavnog suda i s druge strane više poraditi na tome da stekne još veće povjerenje javnosti odlukama koje će biti u skladu s hrvatskim Ustavom, poručio je to Miroslav Šeparović nakon što je dobio povjerenje za drugi četverogodišnji mandat na čelu Ustavnog suda. 

– Ustavni sud opterećen je velikim brojem neriješenih predmeta i to onda izaziva nezadovoljstvo naših građana. Imamo jako mnogo ustavnih tužbi. Oko 90 posto naših odluka vezano je za tužbe protiv pojedinačnih odluka uglavnom sudova i tu namjeravamo napraviti reorganizaciju kako bismo poboljšali rad – rekao je.

Šeparović želi Ustavni sud učiniti dostupnijim javnosti i tako pridonijeti ranijem povećanju povjerenja u sam rad suda. Tajnim glasovanjem većina od 13 sudaca dala mu je povjerenje da vodi sud do listopada 2025. Šeparović je bio jedini kandidat za tu funkciju. Za njegov reizbor glasalo je 10 sudaca i cijeli proces izbora prošao je bez problema.

– Ustavni sud će izvršavati svoju ulogu zaštitnika ljudskih prava i sloboda te ustavnog poretka Republike Hrvatske – poručio je Šeparović svjestan i odgovornosti koja mu je povjerena.

Podsjetimo, Miroslav Šeparović na mjesto privremenog predsjednika Ustavnog suda izabran je 13. lipnja 2016. nakon što je dotadašnjoj predsjednici i sutkinji Jasni Omejec istekao sudački mandat. U listopadu 2017. godine izabran je za predsjednika suda na redovni četverogodišnji mandat. Na dužnost ustavnog suca izabran je 2009. godine, a nakon isteka osam godina ponovno je reizabran 2017. na novih osam godina. Miroslav Šeparović je od 2000. do 2005. bio odvjetnik, od 1998. do 2000. godine ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije, potom zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost.

U Ministarstvu pravosuđa radio je od 1989. godine, najprije kao upravni savjetnik u Upravi za imovinsko-pravne poslove, a od 1995. do 1998. bio ministar pravosuđa u HDZ-ovoj vladi Nikice Valentića. Bio je i sudac Općinskog suda u Zagrebu, a karijeru je počeo u tvrtki Blato, nakon čega je radio i u vojnoj građevinskoj ustanovi Prečko. Šeparović je rođen 18. srpnja 1958. u Blatu, diplomirao je 1981. na zagrebačkom Pravnom fakultetu, gdje je 2013. doktorirao na području građanskog prava i obiteljsko-pravnih znanosti. Šeparović je peti predsjednik Ustavnog suda RH od osamostaljenja. Kad odradi mandat do kraja, Šeparović će na toj funkciji biti dulje od ijednog svog prethodnika na toj dužnosti.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...