Plenković: Građani će imati veće plaće zbog porezne reforme

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Gospiću da će građani zahvaljujući poreznoj reformi imati veće plaće te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima.

Rekao je kako oporba komentira iako još nije predstavljen ukupni paket porezne reforme, koja će biti danas poslijepodne predstavljena koalicijskim partnerima a sutra javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

“Moram priznati da sam već malo iznenađen. Ta niska razina političke kulture nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuća. Neki govore da će snižene stope PDV-a spasiti građane, ali neće jer nemamo na kraju kontrolu cijena”, rekao je Plenković u Gospiću gdje prisustvovao obilježavanju dana županije.

Plenković je istaknuo kako prijedlog porezne reforme ide za tim da ljudi imaju veće plaće.

“Što se tiče poreza na dohodak i prireza, od naše reforme Zakona o financiranju lokalne samouprave iz 2017. na 2018. Ličko-senjska županija od 2017. ima sto posto prihoda više”, naveo je.

Odbacio teze o tome da država uzima

Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postignuće funkcionalne decentralizacije.

Vezano uz oporbene kritike, smatra da ne treba reagirati na prvu, “posebno na netočne spinove koji imaju za cilj samo politikantstvo”.

No, ustvrdio je da ih razumije i da im nije lako napadati parlamentarnu većinu koja je u krizi očuvala radna mjesta, spasila egzistencije obitelji, nije dozvolila val otpuštanja i stečajeva, stvorila preduvjete za smanjenje inflacije i ostvarila strateške ciljeve.

Kad je riječ o zakonu o izbornim jedinicama, rekao je da su napravili prilagodbu, modifikaciju koja se držala temeljnih načela, a to je da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice.

Korektan prijedlog

Smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima.

Kazao je kako je oporba u posljednje dvije godine imala devet prijedloga različitih promjena izbornog sustava, ali ni jednom nisu pitali HDZ za mišljenje.

“Ustavni sud je rekao što je rekao, mi smo kao Vlada koja je nadležna da predlaže zakone, promislili o ovome, predstavit ćemo našim partnerima, uputit u proceduru i svi će imati pravo reći je li im nešto dobro ili nije”, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...