Pokazali su da znaju zamračiti europski novac. A sada smo vidjeli da ga ne znaju potrošiti

Dosad smo se žalili kako nemamo novca. Pa smo se žalili da je novac previše skup. Pa smo govorili kako je novac pokraden. Ili je naprosto nestao.

A sada, valjda prvi puta u hrvatskoj povijesti, imamo novac, i to besplatan, koji Vlada nije znala potrošiti, pa će ga vrlo vjerojatno morati vratiti. Barem njegov veliki dio.

Tako to biva s HDZ-ovom vladom: lakše im je zamračiti europski novac kroz razne natječaje i kroz privatne džepove, nego korisno ga upotrijebiti.

Europska komisija navodno je odbila produljiti rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti dodijeljenih Hrvatskoj za obnovu nakon potresa koji istječe u lipnju ove godine. Hrvatska je dosad uspjela potrošiti tek stotinu milijuna od dodijeljenih pet milijardi kuna, a ono što ne potroši morat će vratiti u europsku blagajnu. 

Spasiti obraz

MInistrima je, međutim, jučer bilo važnije poručiti kako Hrvatska “nije tražila produljenje roka” te stoga nije mogla stići ni “odbijenica” Europske komisije, kao da je u ovom trenutku važnije spasiti obraz Vlade, nego objasniti zašto Hrvatska nije potrošila dodijeljeni novac. U obnovi u kojoj na Baniji nije iz državnih sredstava izgrađena niti jedna kuća, a ništa bolja situacija nije ni u Zagrebu.

Vlada, dakle, ima novac, ali nema kompetencija, vizije, sposobnosti potrošiti ga za obnovu i izgradnju kuća. Dosad je Vladi upravo novac bio alibi. Nemamo novca u proračunu – osim za kupovinu glasova određenih skupina – pa ne možemo provoditi projekte i ispunjavati planove.

Sada ima novac, ali nema planova. Nema projekata. Nema pameti. I više nema alibija.

Zbog toga je ovo dosad možda najveći skandal i blamaža Plenkovićeve Vlade.

Tragična nesposobnost

Jer ako se premijer dosad mogao izvlačiti na elementarne nepogode, pandemije, na razne katastrofe i nepredviđene situacije koje su mu otežavale život na vlasti – a o korupcijskim i drugim aferama da i ne govorimo – ovo je sada definitivni i poražavajući pokazatelj nesposobnosti vladajuće garniture.

Ne mogu obuzdati epidemiju, ne mogu provesti cijepljenje, ne mogu zaštititi zdravstveni sustav, ne mogu niti započeti obnovu, a sada su pokazali da ne mogu ni upotrijebiti dodijeljeni novac.

Pa tako sada imamo srušenu Baniju, ljude u kontejnerima i kućicama, ljude prepuštene privatnim donatorima i vlastitim aranžmanima, a Vlada ne zna ili ne može ili neće iskoristiti dodijeljenih pet milijardi kuna. Koje će, da poniženje bude veće, morati vratiti. 

Čekamo čudo

Osim, naravno, ako se ne dogodi čudo i Vlada do lipnja uspije potrošiti tih pet milijardi kuna za obnovu. Ono što nije uspjela u godinu dana, možda uspije u pet mjeseci. Milijardu kuna mjesečno. Ništa lakše.

Ova informacija da Europska komisija želi povrat nepotrošenog novca bez produljenja roka nije toliko iznenađujuća, s obzirom da iskustva s Plenkovićevom vladom, koliko je zapravo skandalozna. Ako se dosad moglo govoriti o greškama i propustima, sada sve upućuje na sustavnu nekompetentnost vladajuće garniture, i to ne samo jednog ministra, već čitavog sustava.

Vijest kako EK očekuje povrat novca do lipnja nije samo poraz Hrvatske koji se slama preko leđa žrtava potresa, već i optužba protiv Plenkovićeve Vlade. Čemu se građani mogu nadati u narednom periodu vladavine HDZ-a?

Bio je ovo dobar test: dati Vladi novac pa da vidimo što će napraviti s njim. Vidjeli smo, preko afere Žalac, da ga znaju zamračiti, ali znaju li ga korisno upotrijebiti? Sada vidimo da ne znaju.

Čemu bismo se tek mogl nadati kad Vlada ne bude imala novca?

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...