POSTOJI LI U HRVATSKOJ OPOZICIJA HDZ-U? Postoji. I sve je jača!


Raspadanjem SDP-a i Domovinskog pokreta mediji kalkuliraju da je HDZ izgubio opoziciju. No, te su stranke bile opozicija samo na papiru. Škoro je pjevao samo jedno ljeto, a SDP podržavao sve važne HDZ-ove odluke poput suludih korona mjera, obveze cijepljenja i odbacivanja proustroja lokalne uprave ili elektroničkog glasanja. Za razliku od navedenih stranaka, opozicija bi trebala nuditi viziju države koja je suprotna onoj HDZ-ovoj. A to danas rade samo neki. 

Naime, daleko od potkupljenih tzv. mainstream medija sve više jača grupacija koja će, po svemu sudeći, u narednim godinama Plankovićevom HDZ-u itekako zagorčati politički život i učiniti da mu slijedeći parlemantarni izbori ne prođu glatko.

U Bruxellesu su zajednički jezik pronašli Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, koji je još uvijek čelnik Živog zida. Iako su veliki mediji njima zatvoreni, osim kad na njih treba ‘pljunuti’, o podršci građana dovoljno govore društvene mreža na kojima imaju stotine tisuća sljedbenika.

I Sinčić i Kolakušić od prvog trena kritiziraju sve HDZ-ove poteze te nude viziju Hrvatske u kojoj neće biti nametanja cijepljenja, covid mjera, putovnica, besramnog kršenja ljudskih sloboda a pogotovo će naglasak biti na iskorjenjivanju političke korupcije. Dok primjerice raspadajući SDP podržava HDZ-ov plan cijepljenja i covid potvrda, Kolakušić i Sinčić mu se oštro protive. Tim više što Kolakušić dobro poznaje hrvatski pravosudni sustav koji vapi za reformama. Oboje najavljuju povratak u Hrvatsku prije izbora.

Kritika covid mjera, cjepiva, uvođenja eura…

S njima mišljenje dijeli i do jučer parlamentarna stranka Promijenimo Hrvatsku, koju vodi prof. Ivan Lovrinović.

Oni djeluju u Hrvatskoj i od početka covid krize na okruglim stolovima okupljaju stručnjake, kojima su mainsteram mediji zatvoreni, a koji o koroni i HDZ-ovim mjerama misle drugačije. Zbog toga im se ovih dana, doznajemo, pridružuje sve veći broj ljudi.

Uz to, prof. Lovrinović je ekonomist koji se ne boji ustati protiv banaka i financijskog sustava, koji je posložen tako da uspješno pljačka hrvatskog čovjeka. Jedan je od rijetkih koji od prvog dana kritizira Plenkovićev plan brzog uvođenja eura.

Ako se ovom, sve jačem bloku, pridruži i MOST, čiji zastupnici jedini prkose HDZ-ovim nakaradnim covid mjerama kao i ubrzanom uvođenju eura, Plenković bi mogao dobiti opasnog političkog takmaca. MOST-ovci su naučili lekciju nakon što su bili na vlasti s HDZ-om i dobro znaju o kakvoj se stranci radi.

Marin Miletić se na Facebooku redovito ‘obračunava’ sa Stožerom, a Miro Bulj kritizira nametnute mjere. Bračni par Raspudić puno je blaži što se primjerice cijepljenja tiče, ali su protiv bilo kakvog nametenja te zagovaraju pravo svakog pojedinca na izbor.

 

 

Cijela ova grupacija imati će problema s nažalost potkupljenim mainstream medijima, koji će za razliku od njih podržavati stranke poput ‘Možemo!’. Isti taj Možemo istovremeno podržava HDZ-ove covid mjere i promovira obvezno cijepljenje. Za njihove će kapacitete Grad Zagreb biti i previše, te ih ne treba očekivati na nacionalnoj razini.

Stoga će u narednim godinama biti izuzetno zanimljivo pratiti kako će se odviti eventualna suradnja na relaciji Kolakušić-Sinčić-Lovrinović-MOST. Krenu li zajedno, vrlo je vjerojatno da će im se usput pridružiti i drugi. A onda je jasno da će HDZ teško ostati na vlasti.

10-8-2021 FOTO-yt

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...