‘Potreba za energetskom unijom puno je veća nego prije’

Kaže i da države u današnjem svijetu pogrešno misle da ako “nešto učine na nacionalnoj razini, da će biti suverenije, autonomne i zaštićene”. 

Istaknuo je da “apsolutno postoji potreba za energetskom unijom, još i više nego prije 16 godina” kada se počelo govoriti o potrebi energetske samodostatnosti EU-a, rekao je Verhofstadt novinarima u dvorcu Dublin gdje se održava posljednji panel građana.

Nada se da će to pitanje, koje je u nadležnosti država članica, ponovno biti visoko na dnevnom redu “idućih tjedana, mjeseci, možda i na Konferenciji o budućnosti Europe”. 

Smatra da države u današnjem svijetu “pogrešno” misle da ako “nešto učine na nacionalnoj razini, da će biti suverenije, autonomne i zaštićene”. 

“Energetska unija je potrebna. Digitalna unija je po mom mišljenju potrebna, bankovna unija, koja još nije dovršena, također je potrebna”, rekao bivši belgijski premijer, izrazivši nadu da će ta pitanja biti dijelom rasprava na Konferenciji. 

Dodao je da je 1955. na stolu bio prijedlog o europskoj obrambenoj uniji, protiv koje je tada bila Francuska, dok danas francuski predsjednik Emmanuel Macron najglasnije zagovara osnivanje europske obrambene unije.

“Možete li zamisliti kakva bi bila situacija u svijetu i na europskom kontinentu da je taj projekt tada prošao? Mislim da bi svijet, ali i Europa bili puno drukčiji”, rekao je Verhofstadt.

Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu, civili masovno pokušavaju pobjeći, Zapad odgovara sankcijama Rusiji, a sve više zemalja šalje i vojnu pomoć Ukrajini. 

Rata na teritoriju Ukrajine dotaknuo se i Verhofstadt. Kritizirao je nemogućnost brze reakcije EU-a, a kao primjer je naveo raspravu o isključenju Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT-a. 

“To je odluka koja je trebala biti donesena još prije nekoliko dana”, rekao je Verhofstadt. 

Protiv toga su bile Njemačka, Italija i Mađarska, ali su u međuvremenu promijenile svoj stav. “Isključenje Rusije iz SWIFT-a učinilo bi razliku, pomoglo bi”, smatra Verhofstadt. 

Isključenje Rusije iz sustava koji koriste tisuće banaka nanijet će težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu.

Paneli o vrijednostima i pravima, klimi, okolišu i zdravlju te migraciji i poziciji Unije u svijetu, održani u Firenci, Varšavi i Maastrichtu, usuglasili su ukupno 140 preporuka. Preostali panel građana ovaj vikend usuglašava svoje preporuke o snažnijem gospodarstvu, digitalizaciji, obrazovanju. 

Te preporuke, zajedno s onima o migracijama iz Maastrichta, predstavit će se na idućoj plenarnoj skupštini u Strasbourgu u prvoj polovici ožujka. 

“Građanski paneli su ozbiljna vježba. Suprotni referendumima”, rekao je Verhofstadt, dodavši da referendumi izazivaju podjele na za ili protiv, dok paneli nastoje osigurati slaganje i dogovor građana. 

Predložio je da paneli građani postanu “trajni” i da se održavaju na sredini saziva Europskog parlamenta.

“To nije zamjena predstavničkoj demokraciji, već dopuna, suštinski element istinske demokracije”, istaknuo je Verhofstadt.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...