Povezanost s djecom – Sedam savjeta kako osigurati povezanost sa svojom djecom


Djeca vole video igre i ekrane svih vrsta i svaka obitelj će odlučiti koliko vremena njihova djeca mogu provesti na ekranima. Naravno, iz znanstvenih istraživanja znamo da ekrani nikada neće zamijeniti vezu roditelj-dijete koja je važna za djetetov optimalni razvoj mozga i doživotno emocionalno blagostanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istraživanja su otkrila da je veza roditelj-dijete ‘super-zaštitni faktor’ protiv štetnih ishoda u adolescenciji, poput zlouporabe droga,  nasilja ili odustajanja od srednje škole.

Ti rezultati potvrđuju ono što vjerojatno svi znamo, ali se čini da smo pomalo zaboravili, a to je da je za djetetov razvoj najvažnija najvažnija potreba vezanosti i povezanosti.

Sedam načina da svakodnevno budete povezani sa svojom djecom

Ovih sedam savjeta i jednostavnih ideja pomoći će vam da potičete vezu s djetetom svaki dan, čak i u najtežim roditeljskim trenucima:

Smijte se s djecom svaki dan

Nemojte svoju ulogu roditelja shvaćati previše ozbiljno. Pronađite načine za rješavanje problema kroz smijeh. Šalite se, igrajte sulude igre, budite blesavi.

Učinite ono što vaša djeca traže od vas

Učinite što vaše dijete želi najmanje 10 minuta svaki dan, potpuno neprekidno i bez ometanja. Obećajte da nećete provjeravati telefon, da se nećete brinuti o kuhanju, čišćenju ili poslu.

Postavite ograničenja i recite ‘ne’ toplinom i ljubavlju

Djeci su potrebna ograničenja kako bi postala jaka i osjećala se sigurno u svijetu. Budite čvrsti, ali ljubazni.

Foto: Dreamstime

Više pomažite djeci u njihovim obavezama

Recite rečenice poput ove: ‘Neću obaviti posao posao za tebe, ali ću biti s tobom i pomoći ti’.

Budite ranjivi i autentični sa svojim djetetom

Ne bojte se otvoriti svom djetetu i reći stvari poput: ‘Ne znam / trebam pomoć / trenutno se ne osjećam dobro / trebam malo vremena / zabrljao sam. Vaše dijete će tako vidjeti da je normalno pokazivati emocije.

Slušajte djetetove osjećaje sa strpljenjem

Ako izražavaju ljutnju ili imaju potrebu za bacanjem stvari, plaču ili viču, izgovorite stvari poput: ‘Žao mi je što ti je teško / Uz tebe sam / Bit ću ovdje koliko god treba…

Pronađite vrijeme za sebe 

Pođite u šetnju sami prirodom, meditirajte, razgovarajte, plešite ili razgovarajte s nekim kome vjerujete ako se teško nosite s nekim stvarima. Roditeljstvo je teško i nitko to ne može sam. Svi roditelji trebaju i zaslužuju podršku, piše Hand in Hand.

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...