Požar u ozloglašenom iranskom zatvoru: Preminulo je četvero zatvorenika, deseci ozlijeđeni

Iran je u nedjelju objavio da je u požaru u teheranskom zatvoru Evin poginulo najmanje četvero zatvorenika, a još 61 je ozlijeđen. Iranski državni mediji prenose kako je četvero ozlijeđenih u kritičnom stanju, a da su žrtve umrle od udisanja dima. 

Požar u ozloglašenom teheranskom zatvoru Evin dogodio se uslijed prosvjeda koji traju bliskoistočnom zemljom od smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, nakon uhićenja zbog neprimjerenog odijevanja. 

Prosvjedi su se pretvorili u jedan od najvećih izazova za ultrakonzervativnu vlast uspostavljenu Islamskom revolucijom 1979. godine. 

Prije no što su vlasti objavile broj umrlih u požaru, obitelji dijela političkih zatvorenika na društvenim mrežama pozvale su vlasti da osiguraju njihovu sigurnost u Evinu. 

Američke vlasti 2018. su stavile taj zatvor na crnu listu zbog „ozbiljnih kršenja ljudskih prava“. 

Iranske vlasti u subotu su objavile da je zapaljena radionica uslijed „borbi između zatvorenika osuđenih zbog financijskih zločina i krađe“. 

Snimke Evina na državnoj televiziji pokazuju kako vatrogasci istražuju radionicu i štetu od požara na krovu. 

Televizija je prikazala i zatvorenike kako „spavaju nakon što se situacija smirila“, prenosi Reuters. 

Iranska aktivistkinja Atena Daemi rekla je kako su članovi rodbine zatvorenika stigli pred ženski odjel zbog rutinskih posjeta, no da ih vlasti ovaj put nisu pustile. 

Rodbini je rečeno kako su zatvorenici „dobro, no da telefoni ne rade“, rekla je Daemi. 

„Kad su obitelji rekle da neće napustiti područje dok ih zatvorenici ne nazovu te da im se predaju mobiteli, vlasti su konfrontirale obitelji“, napisala je Daemi na Twitteru. 

Zaposlenik zatvora na državnoj televiziji rekao je kako je zatvorenicima dopušteno kontaktirati svoje obitelji, što je potvrdio i odvjetnik Iranca s američkim državljanstvom pritvorenog u tom zatvoru. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...