Poznati građani pokrenuli peticiju protiv smjene Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice HNK

Kao grupa građana zainteresiranih za kazališni život u Zagrebu pokrenuli smo neformalnu građansku inicijativu protiv smjene intendantice Dubravke Vrgoč. Željeli bismo da kao građani za koje se kroji i izvodi kazališni repertoar izrazimo naše zadovoljstvo dosadašnjim radom intendantice Vrgoč koja je po prvi puta u povijesti HNK izašla iz zadanog prostora, proširila kazališne aktivnosti na ulicu, privukla mase mladih i ljudi svih dobi i zanimanja i stvorila magiju očaranosti kazališnim aktivnostima.

Želeći podržati kandidaturu Dubravke Vrgoč skupili smo pedesetak potpisa u dva dana, koliko smo u tako kratkom roku stigli, bilo bi ih puno više da se nismo žurili predati pismo podrške s potpisima ministrici Obuljen Koržinek u petak 8. listopada kada je bio zadnji dan raspisanog natječaja. Među potpisnicima su istaknuta imena iz javnog i kulturnog života grada Zagreba.

Kao vjerna publika HNK koja posjećuje sve dramske, operne i baletne predstave smatrali smo važnim da javno podržimo intendanticu Vrgoč iznošenjem argumenata u prilog njezinom kvalitetnom profesionalnom radu. Smatramo da bi se u analizi prispjelih ponuda kandidata za novog intendanta/intendanticu trebalo uzeti u obzir i naše mišljenje. Političare ne vidimo u publici. Od njih očekujemo da štite naše interese.

Također očekujemo da ministrica javnosti podastre čvrste argumente u konačnom izboru. Ono što smo u medijima saznali kao motive za imenovanje gospođe Ive Hraste Sočo na mjesto intendantice HNK ne čini nam se dovoljnim za tako važno mjesto u kulturi RH.

Voditi nacionalni teatar treba netko tko prije svega ima iskustvo u vođenju velike institucije, i u financijskom i u repertoarnom i u ljudskom potencijalu, u čemu se Dubravka Vrgoč potvrdila kroz dva mandata. Pročitali smo da je gospođa Sočo premijerov izbor i da će ju ministrica Obuljen Koržinek podržati. Kao javnost očekujemo prava i kvalitetna obrazloženja za takvu podršku – stoji u peticiji.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...