Predsjednik Milanović i prva dama na Pantovčaku dočekali španjolskog kralja i kraljicu

PredsjednikaRepublike Zoran Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović sastaju se danas na Pantovčaku s kraljem Filipom VI. i kraljicom Leticijom u kabinetu Predsjednika Republike.

U čast kraljevskog para u svečanoj dvorani u Uredu predsjednika Republike Milanovići će predvečer organizirati i svečanu večeru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Španjolski kralj Filip VI i kraljica Leticija u srijedu i četvrtak boravit će u prvom službenom posjetu Hrvatskoj
 
Kralj Filip VI. i kraljica Leticija boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, 16. i 17. studenoga 2022. godine, što će biti prvi službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj. Domaćini španjolskom kralju i kraljici bit će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i supruga predsjednika Sanja Musić Milanović s kojima će se, nakon svečanog dočeka, sastati u srijedu u Uredu Predsjednika Republike gdje će se održati i bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. 
 
Španjolski kralj i kraljica dolaze u službeni posjet Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj. U tom cilju u četvrtak, drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip VI, a na kojemu je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske o suradnji na izradi Programa DONES. 

 
Ovim projektom predviđa se partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte. Projekt DONES je prilika i za hrvatske visokotehnološke tvrtke. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.  
 
U sklopu damskog programa, Musić Milanović i kraljica Leticija u četvrtak će posjetiti zagrebačku Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u kojoj će im biti prezentiran način rada poliklinike s djecom, uključujući medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi. Isto tako, na multisenzoričkom igralištu poliklinike kraljici Leticiji će biti predstavljen projekt „Živjeti zdravo u školi – poligoni za tjelesnu aktivnost“. 
 
Tijekom službenog boravka u Zagrebu, španjolski kralj Filip VI sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Predsjednik Milanović i prva dama na Pantovčaku dočekali španjolskog kralja i kraljicu

Vaša iskustva i mišljenje ...