Predstavljeni radari za praćenje ptica i šišmiša u novom projektuGlavni izazov u razvoju i radu vjetroelektrana moguće je stradavanje ptica i šišmiša kod sudaranja s rotirajućim lopaticama vjetroturbina. Stoga su pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše ključne za ekološku održivost proizvodnje te vrste zelene energije, rečeno je na radionici pod nazivom ‘Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tradicionalno praćenje ptica u istraživanom području provodi se periodičkim promatranjem putem više različitih metoda njihovog kretanja, dok se kod šišmiša bilježi njihovo glasanje i ponekad kretanje, podsjetili su na radionici. 

Direktor Oikona – Instituta za primijenjenu ekologiju Dalibor Hatić istaknuo je da se cjelovito rješenje nalazi se u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka koja, kako je dodao, rezultira puno kvalitetnijom procjenom utjecaja na okoliš i prirodu i učinkovitijom kontrolom i provedbom mjera ublažavanja.

Hatić smatra da bi uporaba radarske tehnologije omogućila bolje planiranje i korištenje hrvatskog potencijala energije vjetra, pružajući veće gospodarske dobrobiti i stabilnost opskrbe zelenom energijom, uz istovremenu učinkovitiju zaštitu prirode. 

Način i primjenu radarske tehnologije predstavili su stručnjaci nizozemske tvrtke Robin Radar Systems koji su radili na njezinom razvoju, a svoja iskustva u primijeni te tehnologije podijelili su danski i finski stručnjaci.

U sklopu predstavljanja radara, provedena su ciljana istraživanja ptica i šišmiša na Brijunima te je napravljena nadogradnja sustava za istraživanje šišmiša, što do sada nije bilo dovoljno razvijeno.

– Sada znamo koje vrste šišmiša se kreću u prostoru i na koji način ga koriste, što su vrlo vrijedni podaci, značajni ne samo za ovo područje i za Hrvatsku, već i za razvoj cijelog sustava. Vjerujem da će to biti globalna ideja koju ćemo dalje razvijati – istaknula je direktorica tvrtke Supernatural Mirna Mazija

Načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Sanja Ivelj istaknula je kako se u ciljevima energetskih politika u ostvarivanju zelene tranzicije naglašava nužnost suradnje svih aktera za što brzom tranzicijom prema niskougljičnim ciljevima i gospodarskom rastu.

Direktorica udruženja ‘Obnovljivi izvori energije Hrvatske’ Maja Pokrovac istaknula je kako Hrvatska ima izniman potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije, a tehnologija, koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj, omogućava još bolje povezivanje zelenih ciljeva Hrvatske i EU i potrebe koje postoje u zaštiti okoliša i prirode.

Stručna radionica na Brijunima je prva takve vrste na kojoj su predstavljene napredne metode zaštite prirode korištenjem radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom korištenja obnovljivih izvora energije.

Radionica je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u organizaciji tvrtki OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja ‘Obnovljivi izvori energije Hrvatske’.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...