PREDSTAVNIK EUROPSKE KOMISIJE ŠOKIRAN! ‘Šume su vam potpuno devastirali, ovo je ZLOČIN!’


Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra, koji se bori protiv uništavanja šuma i šumskih površina u Republici Hrvatskoj izvijestio je o službenom posjetu europarlamentarca Thomasa Waitza, koji je u ime Europske komisije pregledao više potpuno devastiranih šumskih područja u Hrvatskoj.

Navode da je službeni predstavnik EK bio šokiran viđenim te je prekomjernu sječu nazvao zločinom, što bi moglo značiti da će se i predstavnici Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) – kojega vodi dokazano beskompromisna Rumunjka Laura Kövesi – uskoro baviti kriminalnom hobotnicom koja već godinama brutalno pljačka i ubija hrvatske šume.

Podsjetimo, pred Europskom komisijom upravo se finalizira postupak oko kaznene prijave na više od 1000 stranica koja je protiv osoba odgovornih za poslovanje Hrvatskih šuma podnijela ova udruga.

Predsjednica VIDRA-e, Vesna Grgić,  tvrdi da je u 10 godina u Hrvatskoj devastirano 100.000 hektara ili milijarda kvadratnih metara hrvatskih šuma, i to samo u dvije trećine Hrvatske gdje su uspjeli dokumentirati stanje na terenu. Izračunali su – i to iz dokumentacije Hrvatskih šuma – da je službeno evidentirani manjak gotovo 20 milijuna kubnih metara drvne mase čija je protuvrijednost milijarda eura. Samo sa zagrebačkog Sljemena – koje zaprema tek 0,38 posto svih šuma u Hrvatskoj – nestalo 330.000 kubika drvne mase vrijednih 14 milijuna eura. U samo 3 godine iz naših je šuma nestalo je čak 86 mil. eura drvne mase, tvrde u Vidri.

>>> Ukradeno 86 milijuna € drvne mase! EK pokreće istragu Hrvatskih šuma zbog jezive devastacije

Tim je ostao zatečen predstavnik Europske komisije, čiji je bio zadatak sve snimiti i dokumentirati.

– Već vam je poznata naša priča o Komisiji EU koju smo u više navrata detaljno izvijestili o brutalnim devastacijama šuma u RH, na što je Komisija promptno reagirala, te već provodi prve konkretne korake u smjeru zaustavljanja daljnjeg divljanja Hrvatskih šuma d.o.o. po već Opustošenoj našoj.
U petak nas je službeno, u ime Komisije, posjetio europarlamentarac, supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz. Waitz je imao zadaću provjeriti naše navode, pregledati uništena šumska područja, sa svojim snimateljskim timom sve snimiti, detaljno dokumentirati te o viđenom podnijeti izvješće Komisiji EU.
U dvodnevnom posjetu mnogo smo mu toga pokazali, odveli smo ga na nekoliko lokacija koje su, iako pod mnogim međunarodnim zaštitama, teško devastirane.

Iako je Thomas Waitz, strukom šumar, tijekom protekle tri godine već pregledao stotine fotografija, satelitske snimke itd, vidjevši sve uživo ostao je doslovno šokiran. Tom je prilikom na licu mjesta u prijenosu UŽIVO izjavio da u RH ne svjedoči samo teškim devastacijama šuma, već svjedoči zločinu!!, izvijestili su iz udruge

Treba podjetiti da je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma Davor Filipović, Plenkovićev kandidat za gradonačelnika Zagreba.

27-7-2021 FOTO-yt

Ukradeno 86 milijuna € drvne mase! EK pokreće istragu Hrvatskih šuma zbog jezive devastacije

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...