Premijer Sjeverne Makedonije dao ostavku zbog debakla stranke na lokalnim izborima

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev podnio je ostavku na mjesto predsjednika Vlade zbog debakla njegove stranke na lokalnim izborima u toj zemlji.

Zaevova stranka izgubila je izbore u glavnom gradu Skopju. Novi parlamentarni izbori očekuju se u narednih šest mjeseci.

– Čestitam svim gradonačelnicima. Želim podijeliti razočarenje i mene i naroda. Na ovim izborima vidimo saveze i žrtava i nasilnika od 27. travnja. Ujedinili su se bez ikakvog obraza zbog glasova i novca. Ja preuzimam odgovornost za sve loše rezultate. Ostajem stava da ne trebaju izvanredni izbori – rekao je Zaev.

Na njegovo mjesto bi trebao doći neki drugi predstavnik iz redova Socijaldemokrata. No makedonski mediji pišu, kako smo naveli, da bi se izbori ipak trebali održati unutar šest mjeseci.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skopja, koju je podržala opozicijska stranka VMRO-DPMNE, Danela Arsovska proglasila je večeras pobjedu u drugom krugu izbora nad kandidatom SDSM-a i sadašnjim gradonačelnikom Petrom Šilegovim.

Arsovska je rekla kako “Skopje prvi put u 30 godina nezavisne Makedonije ima ženu za gradonačelnika” i dodala da je “pobjeda ogromna, s više od 20.000 glasova prema prvim rezultatima”.

Inače, ovo su sedmi lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji, prvi su održani 1990., a posljednji lokalni izbori održani su 2017.

U prvom krugu lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, 17. listopada, izabrani su vijećnici svih 80 općina i u Gradu Skopju, te gradonačelnici u 34 općine. Najviše gradonačelnika ima VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog – 22, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mjesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je dio vladajuće koalicije sa na državnoj razini sa SDSM-om.

No, DUI je izgubio Tetovo, najveći grad s albanskim stanovništvom u toj zemlji. U Tetovu je pobijedio Bilal Kasami, lider albanske stranke Besa.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...