Problem sa proizvodnjom struje u Norveškoj otklonila kiša: Puni su rezervoari za hidroenergiju

Norveški operator elektroenergetske mreže Statnett povukao je u srijedu upozorenje o pritisku u elektroenergetskom sustavu zahvaljujući obilnim kišama koje su poduprle proizvodnju struje u hidroelektranama.

– Smanjena je mogućnost napregnute opskrbe strujom na jugu Norveške tijekom nadolazeće zime – priopćio je Statnett,

Malo je vjerojatno da će Norveška ove zime morati ograničiti potrošnju struje, dodali su.

U svibnju Statnett je upozorio da bi se južni dijelovi Norveške ove zime mogli suočiti s teškom situacijom u opskrbi strujom ako se ne poboljša hidroenergetska ravnoteža.

– Situacija se pred zimu poboljšala zahvaljujući velikoj količini padalina tijekom jeseni, te dovoljnom uvozu, smanjenoj potrošnji i niskoj proizvodnji energije iz vodenih rezervoara – rekla je izvršna direktorica Statnetta Hilde Tonne.

U sedam tjedana stopa popunjenosti rezervoara u južnoj Norveškoj porasla je za 22,1 postotni bod, što je jednako 12,7 teravat sati potencijalne proizvodnje električne energije, priopćio je Statnett.

Norveško tržište električne energije podijeljeno je u pet geografskih zona, a vlada je od proizvođača u tri zone na jugu zatražila da štede vodu za zimu nakon što se razina vode spustila na najnižu razinu u 20 godina.

U jugoistočnoj Norveškoj, uključujući glavni grad Oslo, i na zapadnoj obali, gdje je smješten Bergen, razina vode sada je iznad medijana u posljednjih 20 godina, priopćio je Statnett.

U jugozapadnoj Norveškoj, gdje su smješteni najveći rezervoari, zaostaje za medijanom samo za dva teravat sata, priopćio je operator.

Statnett i vlasti pomno će pratiti uvoz i količinu snijega u planinama i analizirati njezin potencijalni utjecaj na punjenje rezervoara sljedećeg proljeća i ljeta, rekla je Tonne.

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Problem sa proizvodnjom struje u Norveškoj otklonila kiša: Puni su rezervoari za hidroenergiju

Vaša iskustva i mišljenje ...