Produžio mandat bez izbora: Zelenski je za većinu Ukrajinaca i dalje legitimni predsjednik

Velika većina Ukrajinaca i dalje smatra Volodimira Zelenskog svojim legitimnim predsjednikom, unatoč tome što je produžio svoj mandat bez održavanja izbora, otkad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine. Prema anketi koju je u ponedjeljak objavo Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu, 70 posto od 2011 ispitanika vjeruje da Zelenski treba ostati na vlasti dok se rat ne završi. Samo 22 posto ih je bilo protiv.

Rezultati su u suprotnosti s tvrdnjom Moskve da je Zelenskijev mandat na vlasti odavno istekao i da on više nije legitimni čelnik zemlje. Zelenskijev mandat službeno je trebao završiti 20. svibnja 2024. godine. Međutim, gotovo jedna petina ukrajinskog teritorija je okupirana, zbog čega je održavanje izbora nemoguće. Izvanredno ratno stanje, uvedeno nakon invazije, sprječava održavanje novih izbora.

Prema anketi, 56 posto Ukrajinaca zadovoljno je Zelenskijevim predsjedničkim mandatom, dok ih je 37 posto nezadovoljno. U anketi iz rujna prošle godine, Zelenskij je imao 77 posto podrške. Ukupno 58 posto ispitanika bilo je za to da ne bude kompromisa u pregovorima s Rusijom, dok ih je 30 posto glasovalo za kompromise. U isto vrijeme, 65 posto ispitanika vjerovalo je da se ciljevi bilo kakvih pregovora s Rusijom trebaju riješiti referendumom.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...