Progutao omot od sladoleda i narukvicu: ‘Bojimo se da Luka Amadeo ima još plastike u sebi’

Velika morska kornjača Luka-Amadeo progutao je omot od sladoleda i plastičnu dječju narukvicu. Djelatnici pulskog Aquarija, gdje je kornjača smještena u bazenu na oporavku, rekli su da je to razlog problema regulacije plovnosti kornjače.

– Naša kornjača, inače spolno zreli mužjak, i dalje veliki dio vremena provodi pri površini. Smatramo da se u njemu nalazi još izvjesna količina otpada. Poznato je da morske kornjače jedu plutajući plastični otpad poput prozirnih plastičnih vrećica koje izgledom podsjećaju na meduze, a velika količina plastike unutar probavnog sustava uzrokuje začepljenje crijeva, pa čak i smrt. Manja količina može izazvati smetnje prilikom hranjenja, ali i regulacije plovnosti, što dugoročno izaziva uginuće jedinke – rekli su djelatnici Aquarija.

Kornjača Luka- Amadeo pronađen je ljetos na Korčuli s izrazitom ozljedom lubanje i puknućem kostiju na nekoliko mjesta.

– Mozak je, nažalost, oštećen i to je razlog zašto ona ne može balansirati svoju plovnost. Riječ je o velikoj kornjači staroj 30 godina, s oklopom od 80 centimetara i težine 60 kilograma. Prava grdosija – rekla je biologinja Karin Gobić. Spomenula je i da kornjače slabije vide te ne mogu razaznati što je je jestivo, a što nije.

– Kornjače inače nisu aktivni lovci te većinom uzimaju hranu s površine, a tu spadaju i morske životinje koje se slabije kreću. Pretpostavljamo da je zamijenila neku od vrsta hrane koju inače jede poput morskog krastavca te je nažalost to i progutala – objasnila je biologinja. Nasreću, teška ozljeda glave gotovo je zacijelila.

– Ima li većih neuroloških oštećenja, zasad ne znamo. Činjenica je da naš Luka-Amadeo još ne zaranja ispravno – rekla je i dodala kako bi u lipnju iduće godine mogao na slobodu.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...