Projektom Crvenog križa ‘Tu smo za vas’ pomoć će dobiti više od 340 ljudi s područja Osijeka

Projektom “Tu smo za vas”, koji je protekle tri godine provodio osječki Crveni križ, osigurana je volonterska pomoć za više od 340 ljudi, uglavnom starije životne dobi, u rješavanju svakidašnjih problema na području Osijeka i okolnih općina.

Projekt je vrijedan 450 tisuća kuna, novac je osiguralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodio se u partnerstvu s općinama Ernestinovom, Vladislavcima i Šodolovcima, istaknuto je u srijedu na završnoj konferenciji projekta.

Ravnateljica osječkoga Gradskog društva Crvenog križa Martina Hećimović rekla je da se projektom željelo umrežiti lokalne volontere koji će najstarijim članovima zajednice pomagati u svakidašnjim poslovima, poput odlaska u prodavaonicu po namirnice, plaćanja računa, odlaska u ljekarnu po lijekove, prijevoza liječniku i ostalih aktivnosti koje korisnici ne mogu obavljati zbog životne dobi ili teže pokretljivosti.

Projekt je, istaknula je, krenuo iz potreba koje su se javile tijekom pandemije koronavirusa i lockdowna. Upravo su tada volonteri bili pomoć svim starijim osobama, koje su bile pozivane da ostanu kod kuće i čuvaju zdravlje, pa smo, uz ostale aktivnosti, tijekom pandemije otvorili SOS telefon i telefon za psihosocijalnu potporu, objasnila je Hećimović.

Podsjetila je da je u projekt bilo uključeno 40-ak volontera, a osim na području Osijeka, cilj je bio provoditi ga i u ruralnim sredinama pa su partneri u njegovoj provedbi bile okolne općine Ernestinovo, Vladislavci i Šodolovci, gdje se ta potreba pokazala iznimno velikom.

– Drago nam je da smo kroz ovaj projekt uspjeli dodatno promovirati i naglasiti važnost dobrosusjedske pomoći. Prije desetak dana prijavili smo drugu fazu projekta, koja bi također trebala biti trogodišnja. Nadamo se da će nadležno Ministarstvo to prepoznati, da ćemo dobiti i nešto veća sredstva kako bismo mogli uključiti veći broj osoba u potrebi- istaknula je Hećimović.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...