Pronašli su ljudske ostatke na kotačima aviona na koji su se penjale stotine Afganistanaca

Tisuće Afganistanaca nahrupile su u nedjelju navečer i u ponedjeljak u zračnu luku u Kabulu u nadi da će uloviti bilo kakav let prije nego što se talibani učvrste na vlasti. Američki vojnici morali su pucati u zrak kako bi rastjerali mnoštvo, a bilo je i mrtvih. 

Pogledajte video

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je u utorak da istražuje ljudske ostatke otkrivene na kotaču transportnog zrakoplova C-17s koji je iz Kabula poletio u kaotičnim okolnostima nakon što su talibani zauzeli grad. Vojska u priopćenju navodi da je avion u nedjelju sletio u Kabul i da su ga okružile stotine afganistanskih civila.

– Suočeni sa sve nepovoljnijom sigurnosnom situacijom oko zrakoplova, posada je odlučila što prije poletjeti – stoji u priopćenju.

Pojavile su se i zastrašujuće snimke koje prikazuju noge muškarca kako, u letu, vise van zrakoplova nakon što su ga prikliještila vrata kućišta stajnog trapa, odnosno vrata na dijelu gdje se uvlače kotači nakon polijetanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

I ostale kaotične snimke koje su obišle svijet, prikazuju gomile Afganistanaca kako se pokušavaju očajnički ukrcati u američki vojni transporter. Oni koji se nisu uspjeli dočepati unutrašnjosti aviona, odlučili su riskirati vlastiti život hvatajući se za vanjske dijelove aviona. No, kada je avion poletio, zbog ubrzanja zrakoplova, oni koji su se držali za kotače, padali su s nekoliko stotina metara visine, a njihova tijela pronađena su na krovovima zgrada. 

Amerikanci su kasnije preuzeli kontrolu nad aerodromom, jedinim izlazom iz zemlje i nastavili evakuaciju diplomata i civila, privremeno prekinutu u ponedjeljak zbog kaosa na pisti. 

 

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...