Prosvjedi u Beču: 50 tisuća ljudi okupilo se u Beču, uhićeno četvero ljudi, ozlijedili policajce

Oko 50 tisuća prosvjednika okupilo se danas u samom centru Beča kako bi izrazilo nezadovoljstvo aktualnim restrikcijama koje su na snazi zbog pandemije. Događanje je započelo programom na trgu Marije Terezije, a masa se zatim nastavila kretati po cesti bečkog ringa zbog čega je zatvoren promet.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed u Beču

Buka, natpisi, nenošenje FFP2 maski unatoč tome što nije bilo distance između prosvjednika rezultirali su izdavanjem novčanih kazni svima koji su se usprotivili upozorenjima policije. Glasnogovornica bečke policije je rekla da nije bilo nikakvih većih incidenata. Izvršena su uhićenja zbog otpora državnoj vlast.

Četiri osobe su uhićene prema Kaznenom zakonu. Izdano je jako puno prekršajnih prijava zbog kršenja pravilnika o zaštitnim mjerama od COVID-a i Zakona o pirotehnici. Dva policajca su ozlijeđena. Inače, prosvjede je osiguravalo 1.000 policajaca koji su stigli u glavni grad iz čitave Austrije.

Među ljudima koji su se našli u povorci zapravo je bilo jako malo onih koji negiraju postojanje koronavirusa. Austrijanci smatraju da je izolacija necijepljenih koja traje već dva mjeseca te zakon o obveznom cijepljenju kršenje ustava, njihovih osnovnih ljudskih prava.

Austrijska vlada je od idućeg tjedna pooštrila mjere. Naime, necijepljene osobe ne mogu odlaziti u restorane i muzeje, a sada više neće moći niti odlaziti u kupovinu. Vlasnici prodavaonica su dužni osigurati provjeru kupaca na ulazu ili blagajni. Tada će svi oni koji su cijepljeni ili su preboljeli korona virus dobiti narukvicu kako bi mogli obaviti kupovinu. Ukoliko inspekcija uoči nepravilnosti prodavaonica će biti zatvorena. 

Cjepiva u Zelenoj putovnici također su dobila smanjen rok trajanja. To znači da će svi oni koji se žele slobodno kretati cjepivo morati osvježavati svakih šest mjeseci. FFP2 maske, koje su bile obavezne samo u zatvorenim prostorima, sada se moraju nositi i na otvorenom gdje nije moguće ostvariti 2 metra razmaka.

Austrijski kancelar Karl Nehammer je jučer pozitivno testiran na koronu. Iz njegovog ureda doznajemo kako se u izolaciji osjeća dobro. Za sada nema nikakve simptome i posvetio se radu od kuće. Inače, Nehammer je cijepljen tri puta.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...