Prosvjedi u Izraelu: Više od 100 tisuća ljudi protivi se reformi pravosuđa. ‘Ovo nije Iran!’

Fokus ovotjednog prosvjeda – 33. toga tipa – zaštita je prava žena, prema medijskim napisima. Na transparentima koje su držale žene pisalo je, na primjer “Ruke dalje od mojih prava” ili “Izrael nije Iran”. Prosvjedi su se održali i u drugim izraelskim gradovima.

Posljednjih tjedana pisalo se o pokušajima ograničavanja žena u javnim prostorima u Izraelu.

U jednom slučaju vozač autobusa u gradu Ashdodu navodno je potjerao skupinu djevojčica u stražnji dio busa i dao im je deke da se pokriju.

Protests against Israel's judicial overhaul in Tel Aviv

Foto: AMIR COHEN

U Netanyahuovoj vladi je nekoliko strogo religioznih stranaka koje potiču veću rodnu segregaciju u javnosti.

Međutim, nakon incidenta u Ashdodu, Netanyahu je istaknuo da je “Država Izrael slobodna zemlja gdje nitko neće ograničiti tko može koristiti javni prijevoz ili određivati tko sjedi gdje”.

Još jedan prosvjed za ženska prava planiran je u četvrtak navečer u striktno religioznom gradu Bnei Braku blizu Tel Aviva.

Masovni prosvjedi protiv vladinih politika odvijaju se redovito u Izraelu duže od šest mjeseci.

Protests against Israel's judicial overhaul in Tel Aviv

Foto: AMIR COHEN

Krajem srpnja, kao dio vrlo kontroverznog pravosudnog restrukturiranja, koalicija je izglasala zakon koji ograničava djelovanje Vrhovnog suda. Kritičari te vladine odluke smatraju da je to prijetnja izraelskoj demokraciji.

12. rujna, Vrhovni sud planira razmotriti peticije protiv zakona, no prema medijskim napisima vlada namjerava odgoditi sjednicu.

Ako sud sruši zakon, moglo bi doći do nacionalne krize.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...