Prva premijerka u povijesti Švedske dala ostavku par sati nakon što su je imenovali

Novoizabrana švedska premijerka Magdalena Andersson podnijela je ostavku u srijedu samo nekoliko sati nakon što je imenovana, nakon što su Zeleni napustili vladu.

– Želim podnijeti ostavku na mjesto premijera – rekla je Andresson na konferenciji za medije te otkrila kako je spremna sama probati sastaviti vladu, prenosi Reuters.

Čelnica švedskih socijaldemokrata Magdalena Andersson izabrana je u srijedu u parlamentu za predsjednicu vlade i tako postala prva žena na čelu te nordijske monarhije, nakon dva tjedna teških pregovora.

Stefan Loefven, oslabljen sedmogodišnjom vladavinom i političkom krizom s početka ljeta, u kolovozu je najavio da će u studenom otići, napunih godinu dana prije parlamentarnih izbora u rujnu 2022.

Magdalena Andersson, bivša plivačka zvijezda, poznata po svojoj otvorenosti zbog koje je stekla nadimak “buldožer”, zamijenila ga je početkom studenog i na čelu socijaldemokratske stranke.

Premda je poznata kao zemlja u kojoj se poštuje spolna ravnopravnost, Švedska dosad nije imala premijerku, za razliku od ostalih nordijskih zemalja.

Stranka koju je nekad vodio Olof Palme, koja uživa oko 25 posto potpore javnosti po anketama, zadržala je naslov najveće političke stranke u Švedskoj, ali je blizu povijesno najnižem padu. 

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...