‘Prvom dozom je cijepljeno 55 posto odraslog stanovništva’

Obuhvat među zdravstvenim radnicima premašio je 73 posto. U drugom tjednu primjene digitalnih EU covid potvrda u zdravstvenom sustavu, među zaposlenicima je zabilježen 41 pozitivan nalaz.

Ravnateljstva bolnica izvještavaju da gotovo više nema djelatnika bez covid potvrde koji se istodobno odbijaju testirati, rekao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

U proteklih tjedan dana bolnice su zaprimile 638 pacijenata, a na bolničkom je liječenju trenutno 871 osoba. 

Na respiratoru su 122 pacijenata, a kontinuirano raste broj onih koji trebaju intenzivno liječenje. Udio hospitaliziranih na respiratoru dosegnuo je 15 posto.

Patronažne sestre proteklog su tjedna kontaktirale 3783 necijepljene osobe, među kojima se 25 posto odlučilo cijepiti.

“I dalje bilježimo rast broja novozaraženih te istodobno blagi pad broja cijepljenih prvom dozom. Uzlazna epidemiološka krivulja rast će onoliko dugo koliko dio građana bude pronalazio razloge za necijepljenje i nepoštivanje mjera”, kazao je Dulibić i pozvao na cijepljenje sve koji to nisu učinili.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je od prošle sjednice Vlade Nacionali stožer civilne zaštite donio pet novih odluka, a zbog epidemioloških razloga nema mjesta popuštanju nužnih epidemioloških mjera koje su na snazi.

Stožer je odlukama koje vrijede do 31. listopada produljio primjenu mjera koja se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenja zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza.

“Do ublažavanja ili ukidanja nekih od epidemioloških mjera može doći samo ako svi zajedno djelotvornije utječemo na ograničavanje učinaka epidemije, što se najbolje može postići ako proširimo obuhvat cijepljenja i pridržavamo se mjera”, kazao je Božinović.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...