Psi Nika, Foxy i Rich najbolji su prijatelji u izbjeglištvu: ‘Nismo ih mogli ostaviti u paklu rata…’

Foxy, Nika i Rich nikad se nisu sreli, no odnedavno su najbolji prijatelji. Psi iz Ukrajine skupa sa svojim vlasnicima pobjegli su iz pakla rata.

– Putovale smo pet dana iz Kijeva do Hrvatske. Nisam išla automobilom jer putem nemate gdje kupiti benzin, a i česte su vojne blokade po cesti. Autobusi, vlakovi, putovala sam čime sam mogla – kaže nam Oksana, pravnica koja nije htjela ostaviti petogodišnju kujicu Foxy, koju je spasila dva puta. Prvi put s ceste, a drugi put od rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oksanin suprug morao je ostati u Kijevu. U vojsku još nije pozvan, ali je volonter. Dojučerašnja pravnica privremeno sklonište sa svojom četveronožnom pratnjom našla je 1500 km od svog grada u malenom Grabovcu u Lici.

Izbjeglice koje su preplavile Europu često su bez ikakvih kofera, stvari, no često se vidi kako nisu ostavili i one koje također smatraju članovima obitelji. Među njima je i Olga koja osim svoje djece je u izbjeglištvo povela i Niku.

– Nismo ju mogli ostaviti. Djeci je jako bitna, nekako u svoj našoj tragediji uspjeli smo izvući i Niku – priča Olga dok Nika jednim okom vreba mačke.

Osim nekolicine pasa utočište su u motelu našle i dvije mačke. Iz Harkiva su stigle Kesha i Oreo. Mačkama je još teže nego psima. Cijelim putem su bile u transporteru, a prijateljice i cimerice Ksenia i Katja nam pričaju kako su morale izabrati koga će povesti. Iza njih je ostalo još njihovih kućnih ljubimaca, ali teška srca su ih ostavile kod obitelji.

– Putem smo spavali po dvoranama, privatnim kućama, a mačke su bile s nama. Iako svaka ima svoj karakter, cijelo vrijeme nisu protestirale. Kao da su prepoznale naš stres, mirno su sve podnijele – objašnjava nam Ksenia.

Mnogi, poput Katje I Ksenije i njihovih ljubimaca, nisu bili te sreće. Grad koji je bio poznat po festivalima i na bitnom je geostrateškom položaju, sad je sinonim za ratna stradanja. Prijateljice i cimerice čuju se svakodnevno s obitelji i ne vjeruju vijestima koje stižu do njih. U Ukrajinu se ne vraćaju, pokušat će ostati u našoj zemlji do listopada.

U motelu se nalazi i jedna čivava imena Rich. Živio je u Dnjepru skupa s Jelenom i pet mačaka. Vlasnica se bavila pomaganjem životinja u Ukrajini, a sad se i sama našla u nevolji. U ratnoj zoni joj je ostao 19-godišnji sin i ona strepi što će biti s njime.

Nevjerojatno kako se život promijeni u sekundi. Pomagala sam cijeli život napuštenim i zlostavljanim životinjama, vodila skloništa za pse, a onda jedan dan moj pas i ja smo trebali pomoć. Iza mene u Ukrajini je ostao sin koji ne može van iz rata, a on se zasad skrbi o pet mačaka koje su ostale iza mene – kaže Jelena. 

Mačkama teže nego psima

Kesha i Oreo stigle su u Liku iz Harkiva. Njihove vlasnice Katja i Ksenia misle su da će s njima na putu biti velikih problema, no sve su dobro podnijele.

– Kao da su prepoznale naš stres tijekom putovanja, bile su mirne – kaže.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...