Rakun Branko luta po šumi u Zagrebu: ‘Ostavili smo mu voća, nadam se da će pronaći dom’

Rakun je pitom, vrlo znatiželjan, nije agresivan i traži hranu. Ostavila sam mu po šumi nešto povrća voća i jaja u nadi da će ih naći i neće ostati gladan. Na stranicama Zoo-a sam pročitala da jede skoro pa sve, od jaja, povrća, voća, kukaca, ribe, pileće meso isl. Nazvali smo ga Branko i nadam se da će naći siguran i adekvatan dom ili će se stanovnici brinuti o njemu, priča nam Vanja Đanić koja je u srijedu kod brane na Štefanovcu u Zagrebu pronašla nosatog rakuna.

– Životinjicu sam susrela jučer oko 17:00 sati na brani. Istina je da se radi o Južno Američkom nosatom rakunu, što znači da je ili pobjegao iz Zoološkog vrta ili je pobjegao iz nečije privatne kolekcije ili ju je netko ostavio. Obavijestila sam susjede u blizini koliko sam mogla o prisutnosti rakuna i svi kojima sam se obratila su reagirali sa brigom i sažaljenjem. Voljela bih kad bi se životinjici moglo pomoći u smislu da se ostavi hrana i da se obrati pozornost na nju jer u suprotnom, ako tokom zime neće naći hranu će poharati stanarima vrtove, obilježiti će ju kao nametnika i bojim se da će joj netko nauditi, a to je samo izgubljeno stvorenje koje ne bih trebalo biti na Balkanu na prvom mjestu – kaže Vanja.

O svemu su se oglasili i iz Zoološkog vrta Grada Zagreba te kažu kako su njihovi rakuni svi na broju.

– Nosati rakun kojeg je netko opazio u Štefanovcu, najvjerojatnije je nečiji kućni ljubimac. U Zoološkom vrtu Grada Zagreba živi deset nosatih rakuna i svi su na broju. Naši su u dobi od 6 do 19 godina, a ovaj s fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama, djeluje kao mlađa jedinka – kaže Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Dodaje kako je terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba jutros obišla mjesto na kojem je nosati rakun fotografiran, no životinja više nije tamo.

– Ljudima iz susjedstva dali smo uputu da nas nazovu ako ga ponovo ugledaju, no nadamo se da nosati rakun živi u blizini te da se sretno sam vratio kući. Nosati rakuni životinje su prirodno rasprostranjene u Južnoj Americi. U Europu je ta životinjska vrsta, dakle, unesena i danas se nalazi na popisu invazivnih vrsta Europske unije. U prirodi u Hrvatskoj nosati rakuni nisu prisutni – objašnjava Skok.

– Molila bih ljude da ga ne pokušavaju hvatati ili uznemiravati jer će to biti vrlo traumatično za životinjicu, i ako postoji vlasnik koji traži svojeg izgubljenog ljubimca da se javi i da ode u sigurne ruke – izražava zabrinutost Vanja.

U Hrvatskoj u divljini rakuna nema, u Europi žive u šumama kraj Berlina gdje su naseljeni prije Drugog svjetskoj rata, ali postoji uzgajivačnica goniča rakuna, američke pasmine pasa s najdužim ušima na svijetu.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...