Razgovor za posao – znakovi da ste na toksičnom radnom mjestuDobivanje novog posla uvijek je prilično uzbudljivo, ali nekad se taj posao može pokazati totalno suprotnim od onoga što ste čuli tijekom razgovora za posao. Ako ste se barem jednom susreli s takvom situacijom, odnosno ako ste osjetili utjecaj toksičnog šefa, kolege ili toksičnog radnog okruženja, sigurno ćete željeti takve pogreške izbjeći kod novog posla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nije uvijek lako utvrditi je li radno mjesto toksično sve dok ne dođete tamo. Ipak, postoji nekoliko ‘sitnica’ koje vam mogu otkriti da nije baš sve tako bajno kako vam se možda čini. 

Oliver Atkinson iz tvrtke Atkinson Accountants otkrio je na što trebate obratiti pažnju kako biste lakše identificirati toksično radno mjesto tijekom intervjua za posao. 

‘Mi nemamo samo običan ured, mi smo kul’

Uredi su se znatno poboljšali posljednjih desetak godina pa tako na nekim mjestima možete pronaći razno razne zabavne stvari. Tako u pauzi od posla možete igrati ping pong, biljar, a možete se i odmoriti ili izmasirati. 

Naravno da svatko želi raditi u inspirativnom prostoru i na radnom mjestu koje će ga motivirati i učiniti sretnim, ali ako se poslodavac krene hvaliti tijekom razgovora kako na poslu možete ‘spavati, zabavljati se, igrati stolni tenis i slično’ mogli biste to shvatiti kao alarm. 

Primjerice, kreveti za drijemanje, fotelje za masiranje ili neograničeni obroci mogli bi ukazivati na nerazumno radno vrijeme. Prije nego prihvatite posao probajte se raspitati kod trenutnih zaposlenika je li situacija uistinu tako bajna.

‘Ovdje smo da razgovaramo o vama’

Uspješan razgovor za posao je zajednički napor. Poslodavac treba dobiti konkretne informacije o vama, ali i vi o njemu i o radnom mjestu. Ako voditelj intervjua ne spomene kolege, karakteristike radnog mjesta ili okruženje koje vas očekuje, trebali biste to preispitati. Vi kao mogući budući zaposlenik imate pravo čuti mišljenje poslodavca o radnom mjestu, atmosferi i kolegama. 

‘Gdje svi ručate?’

Još jedno pitanje koje je sjajno postaviti na intervjuu je ‘gdje idete svi na ručak?’. Iako se možda ovo pitanje nekima čini glupo, ono stvarno daje uvid u kulturu radnog mjesta. Naravno, nerazumno je očekivati ​​da svaki ručak bude društveno okupljanje, ali bilo bi dobro kada bi se tako nešto održavalo barem jednom tjedno.

‘Ti ćeš preuzeti njihovu ulogu’

Otvoreno radno mjesto signalizira da se posao ili širi ili da netko odlazi. Poslodavac će možda naglasiti da je bivši kolega bio na toj poziciji, ali ni u kojem slučaju ne bi trebao govoriti kako vi sada preuzimate nečiju ulogu. To je jako neprofesionalno i vama bi moglo stvoriti pritisak posebno ako je radnik koji je otišao bio dobar radnik.

‘Mi smo kao obitelj’

Koncept ravnoteže poslovnog života dobio je na snazi ​​u posljednjih nekoliko godina. Poslodavac koji tvrdi da su svi na poslu kao obitelj može očekivati od vas da obavljate svaki zadatak koji vam kaže da morate napraviti, čak i ako to nije u opisu vašeg posla. Ovo bi možda bilo realnije kod malih tvrtki i tvrtki koje nemaju puno zaposlenih.

‘Godine i mjeseci’

Velika fluktuacija osoblja nikada nije dobar znak. Ako na radnom mjestu ima više onih koji rade nekoliko mjeseci nego godina, a tvrtka nije nova to može značiti da možda nemaju dobar odnos prema svojim zaposlenicima.  Svakako to provjerite.

Tišina…

Ako idete na razgovor za posao, velika je vjerojatnost da ćete u nekom trenutku osjetiti tišinu. To ne mora nužno značiti da radno mjesto nije ugodno. U tom trenu se nasmijte ili mirno sjedite. Ako vidite da poslodavac u tom trenu nešto drugo gleda ili promatra pričekajte, piše Glamour.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...