Rijetka vrsta uragana na Siciliji: Poginulo je dvoje ljudi, bujica odnijela povijesnu tržnicu

Dvoje ljudi je poginulo na Siciliji tijekom vrlo rijetke ciklonske oluje, mediteranskog uragana koji se najčešće naziva ‘medicane’. Ne radi se o pravom uraganu, već nekom obliku hibridne ciklone koja već danima uzrokuje kaos na jugu Italije. 

Dijelovi Sicilije i Calabrije primili su ekstremne količine oborina protekla dva i pol dana. Primjerice, meteorološka postaja Cassari u pokrajini Vibo Valentia, zabilježila je najveću kumulativnu količinu oborina u Kalabriji. Za manje od 48 sati (od 17:00 24. do 10:30 26. listopada) izmjereno je nevjerojatnih 451,6 mm. Slijede Chiaravalle Centrale (358,2 mm), Mongiana (350,4 mm), Antonimina Canolo Nuovo (314,4 mm), Serra San Bruno (259,2 mm), Fabrizia (257,8 mm), Santa Caterina dello Ionio (255,4 mm), Palermiti (241,2 mm).

Spomenuto područje pogodile su rekordne poplave, a osobito je teško stradao grad Catania na Siciliji. Nažalost, tamo je nevrijeme odnijelo svoju drugu poznatu žrtvu, poginuo je 53-godišnji muškarac. Policija vjeruje da je poginuo u naletu vodene bujice, kada je izašao iz vozila i neuspješno pokušao pobjeći. Pronađeno je njegovo beživotno tijelo. Ovo je druga žrtva sredozemne ciklone koja je pogodila krajnji jug Italije. Naime, u ponedjeljak su spašavatelji pronašli beživotno tijelo 67-godišnjeg farmera na području Catanije, a i dalje se traga za njegovom suprugom.

Središte Catanije potpuno je poplavljeno. Poplavila je povijesna tržnica ‘Pescheria’, a bujica je “progutala” fontanu odakle je neko vrijeme izbijala podzemna rijeka Amenano. Dijelovi grada su bez električne struje iz sigurnosnih razloga, a promet je u dijelu grada u prekidu. Vatrogasci su tijekom dana imali preko 170 intervencija.

Vremenske prilike na Siciliji u noći na srijedu većinom su se smirile, no tijekom četvrtka, a osobito u petak Siciliju i Kalabriju ponovno će zahvatiti jako nevrijeme zbog jačanja mediteranskog uragana. Pravi problemi očekuju se u petak kada bi ponegdje u samo jedan dan moglo ponovno pasti preko novih 200 litara kiše po kvadratnom metru, a uz to, bit će olujnih i orkanskih udara vjetra.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...