Roditelji BBB-a su objavili apel Plenkoviću: Bojimo se da neće imati pravedno suđenje u Grčkoj

Oko 30 roditelja i članova obitelji privedenih Boysa u Grčkoj okupilo se i napisalo otvoreno pismo koje su poslali i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kontaktirali smo odvjetnika Maria Medaka, koji je rekao je da mu se obratilo 30-ak roditelja i članova obitelji za pravno savjetovanje. Objasnio nam je da on ne može zastupati u Grčkoj te da roditelji trebaju u Grčkoj sami organizirati branitelje i stručnjake za kazneno pravo na grčkom sudu. Kako nam je kazao, dio roditelja angažirao je odvjetnike dok je nekima dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.

– Smisao ovog pisma je da se traži pomoć predsjednika Vlade i pučkog pravobranitelja da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve da se njima u Grčkoj organizira pravo na pravično suđenje koji imaju svi sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Prema ovome što čujemo od branitelja nekoliko njih, to im tamo nije osigurano, objasnio nam je odvjetnik.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo se kao roditelji djece uhićene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio. S obzirom na izjavu odvjetnika Vasilisa Noulezasa, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice. Obraćamo se Predsjedniku RH, Vladi RH i pučkoj pravobraniteljici da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu. Zahtijevamo da se sva nadležna tijela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovite kontakte s obiteljima pritvorenih. Smatramo da je nužan žuran odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku. Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci osigura sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na razini diplomacije i politike da ih se stavi u jedan zatvor, da ih se ne razdvaja. Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje. Iz medijskog linča, ali i izjava odvjetnika Vasilisa Noulezasa o odnosu suca prema našoj djeci tijekom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji. Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično suđenje. Također tražimo da se našoj djeci zajamči najveća moguća sigurnost tijekom boravka u pritvoru u Grčkoj te da ih naši diplomatski predstavnici redovito posjećuju i kontroliraju razinu sigurnosti. Molimo medije za objektivno izvješćivanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše djece. I na kraju, među našom djecom postoje teško ozlijeđenih ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju.

Skupina roditelja i članova obitelji pritvorenih hrvatskih državljana

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...